MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Planten voor het filtergedeelte van een zwemvijver

18903 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Het water in een zwemvijver moet helder zijn en algenvrij. Daarom mag het water zo weinig mogelijk voedingsstoffen bevatten. Volgende planten zijn uitermate geschikt om in het filtergedeelte van een zwemvijver te worden voorzien.

 

waterplanten.jpg  
© Belgian Woodforum - GreenArchitects

 

iris_pseudacorus(2).jpg 

Gele Lis (Iris pseudacorus)

Onmisbaar in het filtergedeelte van een zwemvijver. De gele bloemen zijn heel decoratief en de hoge verticale bladeren maken van deze plant ook na de bloei nog een blikvanger. Om wat afwisseling te bekomen kan je ook combineren met blauwe lissoorten.

   

acorus calamus.jpg 

Kalmoes (Acorus calamus)

Nog een topper want het loof neemt heel wat fosfaten uit het water op en de wortels geven stoffen af die het water ontsmetten en de ontwikkeling van ziektekiemen zoals salmonella verhinderen.

   

sparganium erectum.jpg

Egelskop (Sparganium erectum)

Bloeit in bolvormige, opvallende bloemhoofdjes die daarna mooie stekelige zaaddoosjes (vandaar de Nederlandse naam) vormen. De plant wordt ongeveer 1 meter hoog.

   

carex.jpg

Zegge (Carex)

Diverse soorten oevergrassen zijn nuttig in het ondiepe deel van de filter. Let op want ze kunnen woekeren. 

   

caltha_palustris.jpg

Dotterbloem (Caltha palustris)

Zorgt al vroeg in het voorjaar ( april-mei) voor kleur met zijn gele bloemen. Deze plant geeft je ook zekerheid omtrent de kwaliteit van het water: als dotterbloem goed groeit is het water van goede kwaliteit.

   

 

Pijlkruid (Sagittaria sagittifolia)

Dankt zijn sierwaarde vooral aan het pijlvormige blad dat boven het water uitgroeit. Wordt zo’n 70 cm hoog. Bloeitijd: van juni tot september. Het is een zuurstofleverancier en concurrent voor algen.

   

mentha aquatica.jpg

Watermunt (Mentha aquatica)

Aromatische plant die tot 80cm hoog wordt. Bloeit met paarse bloemen van juli tot in het najaar. Opgelet: zoals alle muntsoorten is ook deze sterk woekerend. 

   

hippuris vulgaris.jpg

Lidsteng (Hippuris vulgaris)

Dit familielid van de paardestaart bloeit met onopvallende bloempjes van mei tot augustus. Geef deze plant een plaatsje in het minder diepe gedeelte. 

 

   

TIPS

  • Snoekkruid (Pontederia cordata) is een heel decoratieve plant maar is niet inheems en daarom ook niet altijd betrouwbaar winterhard. Omdat deze plant ook een rijke voedingsbodem nodig heeft is ze minder geschikt voor een zwemvijver. De groeiomstandigheden in het filter gedeelte van een zwemvijver zijn zeker niet rijk.
  • Hetzelfde geldt voor zwanebloem (Butomus umbellatus).
  • Grote lisdodde (Typha latifolia) maakt sterke wortels. Best dus niet in een folievijver toepassen.


Bron: Moerings waterplanten

1 reactie

  • Eddy H. Eddy H. Hallo , wie kan me helpen bij het verwijderen van de algen op de moeraszone van mijn vijver !! Het vijverwater is kristalhelder maar het water in de moeraszone slibt toe van de algen ! ter verduidelijking : ligt tot ongeveer twee uren in de blakende zon er is weinig beweging in dit gedeelte ( moeraszone ) en is wel zeer goed beplant !! daarom juist vind ik het eigenaardig dat de algen nog de overhand halen !! ik heb geen goeie ervaring met chemische middelen dat werkt gewoon niet en tevens duur in aankoop trouwens ik hou niet van chemische middelen in mijn vijver !! Mvg en dank voor uw eventuele reactie Hosten Eddy
    Vrijdag 27 Juli 2018 om 09:07

Log in om een reactie te plaatsen