MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Planten, vormgeving van de oevers

1333 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Een wondermooi beplante vijver in uw tuin is niet alleen een lust voor het oog. Planten zorgen bovendien voor een goed klimaat in de vijver, leveren zuurstof en reduceren het gehalte aan voedingsstoffen. Dat vermindert onder andere ook de algengroei.

Het assortiment aan vijverplanten is zeer uitgebreid, maar niet alle planten zijn voor elke vijver geschikt. Waterlelies bijvoorbeeld verdragen geen opspattend water en mogen ook alleen geplant worden in een gedeelte van de vijver waar er geen stroming is. Let bij de keuze van de planten dus op hun hoogte en op hun respectieve bloeiperiode. Om het biologische evenwicht in de vijver te optimaliseren, mag u per vierkante meter niet meer dan 2 of 3 planten gebruiken.

Beplant de vijver pas wanneer hij gevuld is. Begin te beplanten in de diepwaterzone: sla de wortelkluit van de plant in een plantdoek zodat de wortels zich niet gaan uitbreiden. Plaats de plant vervolgens in een OASE-plantmand en vul deze met kiezel. Plaats de mand in de vijver (zie afbeelding).

Bij het beplanten van de steile oevers kan u gebruik maken van OASE-oevermatten uit kokos. Plaats de planten in de matten, fixeer de matten met grote stenen op de rand van de oever en bedek deze met kiezel. Ook de planten voor de laagwaterzone plaatst u in plantmanden en u plaatst deze op hun beurt in de vijver.

Om de moeraszone van groen te voorzien, snijd u de OASE-oevermatten uit kokos in de juiste vorm, u legt in het ondiepe gedeelte van de vijver en u beplant de matten bijna zoals een bloembed. Tip: OASE-oevermatten zijn ook geschikt als bekleding voor de oevers van de vijver. Als u een beek aanlegt, dan moet u die onderverdelen in verschillende stuwdammen. Daardoor stroomt het water trager en onstaan er mooiere effecten. Hou bovendien ook rekening met het vermogen van de pomp zodat er altijd voldoende water naar de beek en de vijver wordt gestuurd.

Diepwaterzone: Hier worden de pompen en filters geplaatst

Moeraszone: Hoe breder de moeraszone, des te veiliger is de vijver voor de kinderen en dieren.

Vochtige zone: Ideaal voor een weelderige beplanting

Hellingen: zijn best niet steiler dan 35 tot 40 %.

In diep water plaatst u best telkens twee plantmanden samen. Neem daarvoor een lange koord of stang en leid deze aan beide kanten onder de bovenkanten van de korven

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen