MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Plantentuin bindt strijd aan tegen reuzenberenklauw

424 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Plantentuin bindt strijd aan tegen reuzenberenklauw


Voor één keer neemt de Nationale Plantentuin het niet op vóór, maar tegen een plantensoort. De instelling heeft een gratis brochure uitgebracht waarin gewaarschuwd wordt voor de nefaste gevolgen van de reuzenberenklauw. Deze invasieve plant leidt tot een afname van de inheemse biodiversiteit en kan bovendien aanzienlijke economische schade veroorzaken bij het inpalmen van akkers, zo luidt het.

De reuzenberenklauw is een mooie plant uit de familie van de schermbloemigen, waar ook bijvoorbeeld selder en peterselie toe behoren. De gigantische bloemschermen met tot 80.000 witte bloempjes per plant zijn erg spectaculair. Dat is ook de reden waarom de plant in de 19de eeuw vanuit de Kaukasus de Europese tuinen veroverde. De plant kan vijf meter hoog worden en heeft bladeren van drie meter lang.

 reuzenberenklauw.jpg
Sinds twee decennia is de reuzenberenklauw in ons land aan een heuse opmars bezig. Doordat de plant zo groot is, neemt die op korte tijd de groeiplaatsen in van inheemse flora en ontneemt deze alle licht. Wanneer er contact is met de huid, soms gewoon al door een blad aan te raken, ontstaan bovendien na een kwartier tot twee uur brandwonden. De plant scheidt een sap af dat door zonlicht geactiveerd wordt. Daar waar brandwonden waren, blijft de huid gedurende jaren overgevoelig voor UV-stralen.(KS)

Meer informatie: De brochure van de Nationale Plantentuin kan gratis bekomen worden door een mail te sturen naar

sales@br.fgov.bemet vermelding van ‘handleiding reuzenberenklauw’

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen