MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Platycerium bifurcatum - Hertshoornvaren

20875 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

hertshoornvaren

Naam: Platycerium bifurcatum

Nederlandse naam: hertshoornvaren

Familie: Polypodiaceae

Standplaats: Tevreden met minder licht. Licht tot halfschaduw. Gefilterd zonlicht. Volle zon vermijden. Geschikt voor een meer donkere plaats in de huiskamer. Overdag kamertemperatuur tussen 20-25°. 's Nachts eventueel iets koeler. In de winter mag deze plant op een koelere plaats worden gezet, alhoewel de temperatuur niet onder 14°C mag dalen.

Water: Houd de potgrond vochtig, vooral in de groeiperiode, maar vermijd teveel water. De bladeren hebben een waslaag die de plant tegen teveel verdamping beschermt. Hierdoor is de plant vrij goed bestand tegen droge lucht. De bladeren die over de pot groeien bemoeilijken het watergeven en daarom is het aangewezen om de plant één keer per week onder te dompelen en daarna goed te laten uitlekken. Gebruik bij voorkeur regenwater op kamertemperatuur.

Algemeen: karakteristieke plant die best als hangplant wordt toegepast. Deze varen komt uit Australië waar hij in tropische bossen hoog in de bomen groeit zonder dat hij schade aanbrengt aan deze bomen (=epifyt). De naam is afgeleid van het Grieks: platys betekent breed, plat, vlak en keras betekent hoorn. Het is een plant met twee soorten bladeren die ook twee verschillende functies hebben. De nis- of mantelbladeren dienen niet alleen voor de opname van water en voedingsstoffen, maar ook voor de houvast en steun. Ze verrotten na verloop van tijd waardoor ze eigenlijk humus vormen voor de plant zelf. Uit deze steriele nisbladeren ontspringen de fertiele sporendragende, geweivormige ingesneden waaiers die zeer lang kunnen worden en de plant aantrekkelijk maken.

Tip: de bladeren niet gaan afsponsen want dan verwijder je het viltachtige laagje dat zeer belangrijk is voor de plant omdat het het afweersysteemvan de plant regelt. Als je het verwijdert zal de plant bruine vlekken gaan vertonen door schimmels en andere aantastingen.

Bruine bladeren bij varens: Oorzaak: ongunstige groeiomstandigheden.

 • overmatige watergifte
 • te kalkrijk en koud gietwater
 • te rijke bemesting waardoor verzouting van de bodem ontstaat.
 • schimmels tasten de wortels aan.
 • te droge lucht
   

platycerium_dm.jpg

1 reactie

 • Nienke E. Nienke E. Hi Eddy, dank voor je uitgebreide artikel. Ik heb een paar maand geleden een grote Hertshoren uit een afval container gered. De aarde was kletsnat en er zaten bruine plekken op de bladeren.
  Ondanks mijn goede verzorging zijn de plekken groter geworden. Wat nu te doen? Is dit schimmel en maak ik dit juist erger met mijn liefdevolle dompelbadjes? Of iets anders? Wat kan ik aan de bruine plekken doen? Aangetaste delen eraf knippen of hele bladeren verwijderen (dan blijft er eigenlijk geen enkel blad meer over)?
  En is het schadelijk voor andere planten?
  Vrijdag 19 Mei 2017 om 13:01

Log in om een reactie te plaatsen