MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

22 mooie plukplanten voor jouw tuin!

22959 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 20 Juni 2019 Volg Eddy G.

Van veel vaste planten kun je wel wat bloemen of bladeren plukken. Ter inspiratie een selectie vaste planten die zéker een plaatsje in de plukborder verdienen. Experimenteer en combineer naar hartelust!

 1. Alchemilla (vrouwenmantel)
  Vrouwenmantel is een sterke plant die zich in elke border thuis voelt. De frisgroene, waaiervormige bladeren zijn sprookjesachtig mooi – in het bijzonder als er dauwdruppels op liggen. De geelgroene bloemen zijn goed te gebruiken in boeketten, maar vergeet ook het blad niet!
 2. Aster
  Als de meeste zomerbloemen zijn uitgebloeid, geeft de Aster nog een een toegift. Het is een vrolijk gezicht als de plant uitbundig bloeit met witte, roze of paarse bloemetjes. Je kunt makkelijk een paar stelen plukken, zonder dat het opvalt. De plant gedijt het beste op een zonnige plaats.
 3. Astilbe (prachtspirea)
  Met zijn pluimvormige bloemen is de Astilbe een aanwinst voor de border. De plant doet goed op humusrijke, vochthoudende grond in de lichte schaduw of halfschaduw. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren, waaronder zuiver wit, zachtroze en dieppaars. Prachtig in een zwierig tuinboeket.
 4. Astrantia (Zeeuws knoopje)
  Zeeuws knoopje is een echte blikvanger in de vasteplantenborder. De plant bloeit met zeer elegante bloemetjes (wit of roodachtig paars). Zet de plant in humusrijke, vochthoudende grond op een zonnige standplaats en je kunt er ’s zomers volop van plukken.
 5. Coreopsis (meisjesogen)
  Coreopsis is een vrolijke borderplant die uitbundig en langdurig bloeit. De plant houdt van zon, maar kan wat schaduw hebben. De gele bloemen geven een veldboeket een zonnige uitstraling.
 6. Delphinium (ridderspoor)
  Riddersporen zijn prachtig in de border en in zomerse tuinboeketten. Vooral de felblauwe soort is op en top zomers. De plant stelt hoge eisen aan zijn standplaats: niet te nat, veel zon en veel voedsel. Als de ridderspoor het naar zijn zin heeft, kan die tot wel 150 cm hoog worden. Om te voorkomen dat de bloemstengels knakken moeten deze worden opgebonden of ondersteund.
 7. Echinacea (rode zonnehoed)
  De rode zonnehoed bloeit met opvallende bloemen, die bestaan uit een krans van roodpaarse of paarsroze bloemblaadjes rondom een roestbruin hart. Vlinders zijn er dol op. De plant houdt van een zonnige standplaats.
 8. Eupatorium (koninginnenkruid)
  Koninginnenkruid kan wel twee meter hoog worden. De plant is daardoor heel geschikt voor een plaatsje achter in de vasteplantenborder. Zorg wel voor wat steun. De roodpaarse bloemen, die in de nazomer verschijnen, zijn mooi in landelijke boeketten.
 9. Gypsophila (gipskruid)
  Gipskruid groeit met sterk vertakte stelen die zijn bezaaid met piepkleine witte bloemetjes. Door de neutrale uitstraling is de plant goed te combineren met andere vaste planten. Gipskruid is mooi in een landelijk boeket.
 10. Helenium (zonnekruid)
  Zonnekruid wordt veel gebruikt in borders. Deze sterke plant bloeit in de nazomer met bloemen in warme tinten, zoals warmgeel, bruinrood of bronskleurig. De plant houdt van een zonnige standplaats en wordt daar veelvuldig bezocht door bijen en hommels.
 11. Heliopsis (zonneogen)
  Op zoek naar een sterke, zonnige borderplant? Dan is zonneogen een aanrader. De plant bloeit van juni tot in oktober met warmgele bloemen. Een zonnige standplaats wordt op prijs gesteld. Pluk de bloemen voor een vrolijk zomers boeket of om als enkele bloem in een vaasje te zetten.
 12. Helleborus (kerstroos)
  De kerstroos mag eigenlijk niet in de pluktuin ontbreken. Als alle andere vaste planten zich hebben teruggetrokken in de grond, bloeit de kerstroos met opvallende bloemen. Vooral de witte kerstroos is een aanrader: de bloemen lijken licht te geven in de donkere dagen. Maar ook de groene en roodpaarse soorten zijn de moeite waard.
 13. Heuchera (purperklokje)
  Purperklokje bloeit met klokvormige bloemen, maar het is vooral het bruinachtige blad dat deze plant de moeite waard maakt voor de plukborder. De plant houdt van humusrijke grond en lichte schaduw. Omdat het purperklokje de neiging heeft om boven de grond uit te groeien, moet je hem af en toe opgraven en opnieuw planten.
 14. Lythrum (kattenstaart)
  Een vijver met drassige oever in de tuin? Dan is kattenstaart een aanrader. Op drogere grond gedijt de plant overigens ook. Kattenstaart bloeit onafgebroken van juni tot in september met lange rozepaarse bloemtrossen, die vlinders aantrekken. Als snijbloem drinkt kattenstaart veel water. Vul de vaas dan ook regelmatig bij.
 15. Mentha (munt)
  Van munt en andere kruiden kun je heerlijk geurende boeketjes maken. Munt heeft frisgroen blad en bloeit met fijne bloempjes – van lichtroze tot dieppaars. Zet de plant bij voorkeur op een plek in de volle zon. Munt heeft de neiging flink te woekeren. Als dat niet de bedoeling is, kun je de plant in een flinke pot zetten. Een ingegraven emmer zonder bodem voldoet ook.
 16. Paeonia (pioenroos)
  De weelderige bloemen van de pioenroos, die in de voorzomer te voorschijn komen, zijn prachtig in landelijke boeketten. Ook heel mooi als enkele bloem in een vaas. De plant groeit bij voorkeur in voedzame, waterdoorlatende grond, op een zonnige standplaats. Het duurt een paar jaar voordat de plant rijkelijk bloeit. Snij de bloemen als de bloemknoppen al flink wat kleur laten zien, anders komen ze niet uit.
 17. Pennisetum (lampenpoetsergras)
  Van de nazomer tot ver in de herfst kun je genieten van de zwierige pluimen van lampenpoetsergras. Dit siergras houdt van goed doorlatende grond die niet uitdroogt. Prachtig in nazomerboeketten.
 18. Perovskia
  Perovskia is niet zo bekend, maar zeer de moeite waard als borderplant om van te plukken. De plant bloeit in de nazomer met prachtige blauwe bloemen. Goed doorlatende grond is een voorwaarde.
 19. Persicaria (duizendknoop)
  Duizendknoop bloeit uitbundig met roze bloemetjes als de zomerbloeiers hun beste tijd gehad hebben. De plant houdt van vochtige grond en doet het dan ook goed langs de vijverrand. Met de sierlijke trosvormige bloemen kun je een boeket een zwierige uitstraling geven.
 20. Phlox (vlambloem) Van spierwit tot zuurstokroze. De vlambloem bloeit met opvallende bloempluimen. Het is een makkelijke plant die niet veel eisen stelt aan zijn standplaats. Zon wordt wel op prijs gesteld.
 21. Physalis (lampionplant)
  De feloranje kelken van de Physalis zijn mooi in boeketten. Gedroogd blijven deze lampionnetjes heel lang mooi. Verwijder dan wel het blad, want dat verwelkt snel. De lampionplant is een heel makkelijke plant die de neiging heeft tot woekeren. Toch graag lampionnetjes oogsten? Zet deze woekeraar dan in een apart hoekje waar die de ruimte heeft.
 22. Verbena (ijzerhard)
  De Verbena bloeit met hoog opgaande stengels en opvallende paarse bloemschermen. Op een zonnige plek kunnen de stelen wel anderhalve meter hoog worden. Bijen en vlinders zijn er dol op. Alleen daarom al een aanrader voor de border!
   

veldboeket

5 reacties

 • Saskia Saskia Mooi overzicht! Weet iemand welke van deze planten NIET door slakken worden aangevreten?
  Vrijdag 11 Augustus 2017 om 16:12
 • Marianne V. Marianne V. Hier eten ze nooit aan munt en pioenen terwijl ridderspoor vakkundig tot op de grond afgeknabbeld wordt ! Ook met helleborus valt het mee. De rest heb ik niet(meer) in mijn tuin staan
  Vrijdag 11 Augustus 2017 om 16:37
 • Anne-Mieke J. Anne-Mieke J. Anne-Mieke, ik tuinier op zandgrond. Veel van bovengenoemde planten zijn zeer geschikt en schrikken de slakken af. Nr: 1-2 oa de Kalimeris, zomeraster,-3-8-10-11-12-14-15-16-17-18-19-20-22 vinden de slakken echt niks. Maar bv Salvia nemerosa vreten ze totaal op. De niet genoemde nummers zijn zo maar verdwenen of opgevreten. Succes
  Vrijdag 11 Augustus 2017 om 21:00
 • Germain D. Germain D. Ijzerhard is een mooie plant, maar bijen komen er NIET op, daarvoor is hun tong te kort, enkel vlinders en hommels.
  Vrijdag 11 Augustus 2017 om 22:54
 • Martie V. Martie V. De Verbena's krijgen nooit slakkenvraat. Ook vrouwenmantel, Zeeuws knoopje, Persicaria, geranium, de tuingeraniums bedoel ik, met pelargonium heb ik geen ervaring, pioenroos, Heliopsis en ook de ballonplant blijft dlakvrij.
  Erg geliefd bij slakken: Hosta, mansoorblad, dahlia, tradescantia, hemerocallis, neem die dus maar niet, als je niet dol bent op slakken.
  Zaterdag 12 Augustus 2017 om 14:45

Log in om een reactie te plaatsen