MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Plumbago auriculata

13916 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

1111.png

Naam

 Plumbago auriculata

Nederlandse naam

 Mannentrouw

Familie

 Plumbaginaceae

Herkomst

 Zuid-Afrika

Standplaats

 In ons klimaat wordt Plumbago best als terrasplant behandeld. Vanaf mei/juni kan de Plumbago op een zonnige (volle zon) en beschutte plaats buiten worden gezet. Bij voorkeur tegen een zuidmuur. De plant wordt best voor de eerste nachtvorst naar binnen gehaald en moet overwinterd worden op een koele, lichte plaats bij een temperatuur tussen 5-15°C. Bij deze temperatuur zal de plant zijn blad behouden. Bij overwinteren op een donkere en koele plek verliest Plumbago zijn blad. In de winter net voldoende water geven om uitdroging  van de aarde te voorkomen. De ruimte regelmatig luchten om aantasting van insecten en ziektes te voorkomen. Plaats de plant in potten met humusrijke, vochthoudende maar goed doorlatende grond. Zorg voor een goede drainage. Verpotten gebeurt het best in het voorjaar. Tijdens de bloeiperiode regelmatig voedsel geven.

Bloei

 Bloeit met schermvormige trossen van hemelsblauwe, buisvormige bloemen. De bloemen hebben een lange, nauwe kroonbuis en een kelk met klevige haren. Bij de hybriden die gecultiveerd zijn is er ook een witte soort. De plant bloeit rijkelijk en lang. Bloemen worden gevormd aan de nieuwe scheuten. Uitgebloeide bloemen verwijderen om nieuwe  knopvorming te stimuleren. In de natuur verschijnen na de bloei knotsvormige  doosvruchten.

Algemene kenmerken

 Deze groenblijvende heester met klimallures vormt lange, slappe, overhangende twijgen die moeten geleid  worden.

 Wordt ook als kamerplant (rond een hoepel geleid) aangeboden maar het is beter deze plant als kuipplant te behandelen. Om de plant compact te houden wordt ze best in het voorjaar gesnoeid.  Snoei niet te laat, zodat de plant nog nieuwe bloeischeuten kan aanmaken. U kan de langste en zwaarste takken eventueel reeds  inkorten na de bloei. Vermeerderen kan door het nemen van stekken in de lente of zomer.

 Goed om weten: de kleverige haartjes aan de  bloemkelk blijven makkelijk aan de kleren hangen en verklaren de Nederlandse naam (mannentrouw) van  deze plant.

 Plumbago auriculata 'Alba' heeft zuiver witte bloemen.

 Verzorging

 Tijdens de bloei moet de plant regelmatig (bijna dagelijks) water krijgen. De wortelkluit niet laten uitdrogen. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. De wortelkluit goed vochtig houden en niet laten uitdrogen. In de winter spaarzaam water geven maar de wortelkluit  zeker niet laten uitdrogen.

 Vermeerderen door het nemen van stekken (7-10 cm  lengte) in de lente of in de zomer.

1 reactie

  • Nanette W. Nanette W. Ik plantte een variatie in een grote stenen bak in mijn tuin: Cape Royal Blue plumbago, die het afgelopen jaar één grote blauwe wolk was. Wat een plezier!
    Zondag 8 April 2018 om 15:12

Log in om een reactie te plaatsen