MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Polderplanten

3038 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Polderplanten


Zowel de duinen als de polders zijn bodems die door de zee werden afgezet. Toch zijn het totaal verschillende bodemtypen : het duinenzand is droog en bevat zeer weinig voedsel voor de planten, de poldergrond is dan weer één van de vruchtbaarste bodems van ons land : hier halen de landbouwers toch meer dan tien ton tarwe per hectare binnen.

clip_image001(587).jpg

Anderzijds is de zware polderklei moeilijk te bewerken, en vlug waterziek. Je merkt dat nu in deze periode van het jaar hier en daar plassen op de velden en weilanden blijven staan. Polderklei is opgebouwd uit fijne mica-deeltjes die dicht tegen elkaar opeengestapeld zitten, zodat er weinig ruimte is tussen de onderlinge bodempartikeltjes. Bij zand is dit wel het geval, daardoor houdt een zandgrond weinig water vast.

Je kan de structuur van de polderklei verbeteren door zand bij te mengen : op die manier krijg je een betere verkruimeling, en kan meer lucht in de grond dringen. In polderklei vinden we niet zo diep onder het maaiveld de zogenaamde blauwe klei, waar het ijzer door de voortdurende hoge waterstand en daaraan gekoppeld zuurstofgebrek in gereduceerde vorm aanwezig is. Door hier de geschikte planten aan te brengen kunnen we deze grond verbeteren. Inderdaad gaan de wortels van klei-pionierplanten zoals de  Baccharis halimifolia deze waterzieke gronden draineren en van zuurstof voorzien. Hierdoor wordt het aanwezige ijzer geoxideerd en rood gekleurd wat resulteert in een vruchtbare donkerbruine bodemkleur. Ook de wortels van talrijke bekende soorten doen hetzelfde karwei.

Elzen en essen zijn in de polders dan ook veel geziene boomsoorten. Ook populieren en wilgen houden van klei, maar deze bomen plant je best niet te dicht bij een weg of een gebouw… . De gombomen of Eucalyptussen die bij onze tegenvoeters groeien zijn eveneens geschikt voor aanplant in waterzieke gronden. Zelfs gedurende de winter helpen ze de zware grond draineren, want ze houden hun blad en verdampen dus verder. Ook de prachtige Callistemon of lampenpoetser houdt van natte voeten, en geeft daarbij nog betoverend mooie rode bloeiwijzen !


Auteur: Peter De Coninck (Aquabotanica) februari 2006 Aquabotanica is een kwekerij in de westhoek met een collectie bijzondere planten en een mooie demonstratietuin. Aquabotanica Iepersesteenweg 112 8630 Veurne Het bedrijf is gevestigd langs de afrit 1a van de autosnelweg E40 Brussel- Calais (tegenover de ingang van het Bakkerijmuseum te Veurne) Tel.+32 58 31.33.35 Fax. +32 58 31.52.39 www.aquabotanica.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen