MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Polygonum polymorpha

889 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

POLYGONUM POLYMORPHA.


Ben je eindelijk gewoon om vlot je hosta aan te spreken, en moet je zelfs je hersenen niet meer pijnigen omdat het benoemen van hosta je zo gewoon is geworden als het aanroepen van je eigen naam, wees maar zeker dat op dat moment de beslissing wordt genomen om hosta te verwerpen. De oude benaming wordt terug opgediept en heeft de plaats van hosta bezet.

clip_image001(257).jpg

Waarschijnlijk denkt u nu ‘mens toch, het was altijd al hosta en het zal wel hosta blijven.’ Toch niet. Vroeger werden in onze contreien de hartlelies Funkia genoemd. En omdat al wat oud is terug trendy wordt, is het niet zo onwaarschijnlijk dat binnen afzienbare tijd funkia verzamelaars en funkia websites opduiken en de naam Hosta wordt uitgewist.

Het is een kwestie van hoe het congres verloopt waar de beslissingen worden genomen over de nomenclatuur van planten. Enkele hosta’s in antieke vazen in de conferentiezaal neergezet, en congresleden die na vele uren nutteloos vergaderen een beschonken, wazige blik op die mooie hosta’s laten vallen, en ja, dan gebeurt het: de naam hosta valt. Snel wordt er door de raad beslist om Hosta te vervangen door de ouderwetse benaming Funkia. De congresdag is niet vruchteloos geweest en iedereen keert voldaan naar huis. Niet ondenkbaar hoor!

Waarom zijn die naamwijzigingen toch nodig? Plantkenners hebben een logische verklaring voor de vernieuwde naamgeving. Wereldwijd worden in alle plantcatalogi de nieuwe benamingen genoteerd. Een uniforme naamgeving schept geen verwarring meer. Zelfs al bestel je in China: je hosta zal daar ook hosta noemen, of misschien wel funkia binnenkort. Handig en eenvoudig, en geen verwarring meer mogelijk. En toch betreur ik de nieuwe plantbetiteling die sommige planten cadeau werden gedaan. Jàren heb ik mijn polygonums gekoesterd. Polygonum bistorta en Polygonum polymorpha met zijn grote dichte trossen roomwitte bloempjes. Polygonum campanulata ‘album’ die in de grassenborder staat, alsook de mooie rode aren van Polygonum amplexicaule in de paarse border.

Fout dus en foei er bovenop! Al deze polygonums werden doorstreept en veranderd door Persicaria. Het oude geslacht Polygonum is sinds enige tijd opgesplitst in Persicaria, Fallopia en Polygonum. Fallopia is de bekende woekerende bruidsluier, en ook Japanse duizendknoop wordt nu Fallopia japonica genoemd. Polygonum blijft behouden voor het gewone varkensgras en al de rest is Persicaria. Ik heb het wat moeilijk om bij de tuinbezoekers mijn geliefde Polygonum polymorpha met zijn ronkende naam aan te wijzen als Persicaria polymorpha. Het spreekt wat stroef uit, wringt wat tegen. Het lijkt een beetje op Tineke van Heulen die plots Moeder Cent zou noemen. Of Will Tura die zijn artiestennaam verloochent en zich ineens Arthur Blanckaert laat noemen, wat overigens wel correct zou zijn…

Denk niet dat bij de flora enkel de familienamen veranderd worden. Ook cultivars worden met regelmaat van de klok van een nieuwe naam voorzien. Zegt u vandaag: “Kijk eens hoe mooi mijn Clematis ‘Dorothy Walton’ bloeit”, u kunt er van op aan dat de snuggere tuinbezoeker u antwoordt: “Nee hoor, zij noemt sinds 2000 ‘Bagatelle’.” Bent u dan niet geschockeerd? En is het voor ‘Dorothy Walton’ geen verschrikkelijke slag om vanaf de eeuwwisseling gedegradeerd te zijn en verplicht te worden om te bloeien als een ‘Bagatelle’?  Je zou voor minder aan verwelkingsziekte lijden.

Greet Berghmans

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen