Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Pompoenen oogsten en bewaren

pompoen3 ok.jpg

Elk jaar zijn ze er vroeger en vroeger maar normaal gezien kan vanaf eind augustus, en vooral in september, de pompoenoogst echt worden binnengehaald. Van oorsprong zijn het planten die afkomstig zijn uit Mexico en Zuid-Amerika. Ze houden dus van warmte.

Het best worden de pompoenen voor consumptie direct verwerkt. Als u ze nog wenst te bewaren leg ze dan in een donkere, goed verluchte kamer op kamertemperatuur. (Maximaal 5 à 6 weken) Let op voor muizen of ongedierte. Te vroeg geoogste exemplaren kun je laten narijpen achter glas. Ook de pitten zijn eetbaar en hebben een decoratieve waarde.

Het tijdstip van oogsten varieert van soort tot soort, maar het is wel erg belangrijk voor de verdere houdbaarheid. Het is een misvatting dat volgroeide vruchten ook rijp zijn. Laat de vruchten zolang mogelijk aan de plant en oogst als: ·  de stelen droog of kurkachtig zijn, er moeten kleine scheurtjes    in de steel zitten. ·  de schil hard is. ·  er vorst wordt voorspeld

Om te oogsten:

  • snij je de steel zo lang mogelijk af. Bij een (te) korte steel zal de houdbaarheid sterk verminderen.
  • vermijd dat de vruchten geblutst worden. op beschadigde plekken gaan de vruchten rotten.
  • verwijder aarde en/of ander vuil met een zachte borstel
  • plaats de vruchten binnen in een droge geventileerde ruimte.
  • niet op elkaar stapelen
  • leg ze eventueel op een zachte ondergrond (stro)
  • omdat ze voor een groot deel uit water bestaan kunnen ze vochtranden nalaten  als u ze op een tafel of houten ondergrond legt.
  • controleer regelmatig op rotte plekken. Rottende exemplaren kun je nog aan dieren voederen.
     

Om zelf zaden te oogsten (bastaardzaden) kies je een flink exemplaar uit en bewaart dit in een ruimte zoals hierboven omschreven. Eind november kan je het zaad dan uit de pompoen halen. Maak ze schoon met een droog borsteltje en laat ze zo’n tweetal weken drogen. Bewaar ze in een omslag of zakje dat je goed kan afsluiten. Vergeet niet de naam en/of eigenschappen te noteren.

Uiteraard zijn pompoenen te kleurig en decoratief om zomaar direct te worden verwerkt. Gebruik ze als decoratief element op het terras in combinatie met andere vruchten. Leg ze eventueel op een tapijt van mos.

Let op: leg beschadigde exemplaren best niet in de huiskamer. Er kunnen zich gassen ophopen die de vrucht kunnen doen knallen.

Aansluitend artikel : Sierfruit 

clip_image001(114).jpg