MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Populus tremula ‘Erecta’

1789 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Populus tremula ‘Erecta’

 53.gif

Naam

Populus tremula ‘Erecta’

Nederlandse naam

zuilvormige ratelpopulier; esp

Familie

Salicacae

Franse benaming

Peuplier tremble

Engelse benaming

Swedish Columnar Aspen Pid / Upright European Aspen

Herkomst

inheems

Hoogte

15m en groter

Blad

rond, grof gekartelde rand

Bloemen

lange, roodachtige katjes, tweehuizig

Vruchten

witte, wollige pluisjes

Algemeen

Populus tremula is een bij ons inheemse boom. Zijn verspreidingsgebied beslaat zo goed als volledig Europa, Klein-Azië en Noord-Afrika . Je vindt de boom bij ons vaak terug in pioniersvegetaties waar ze dichte bosjes vormen. Doordat de boom veel wortelopslag maakt is het een ideale grondvastlegger.

In Scandinavië wordt de boom in grote plantages aangeplant als productieboom. Het hout wordt daar gebruikt in de lucifer- en papierindustrie. De boom maakt daar mooie rechte kwalitatieve stammen. Bij ons laat de kwaliteit van het hout vaak te wensen over zodat deze boom bij ons niet als productieboom wordt aangeplant.

Populus tremula ‘Erecta’is voor het eerst in 1911 in Zweden gevonden. De boom wordt steeds vegetatief vermeerderd. De boom kan meer dan 15m hoog worden en blijft uitermate smal. Ik heb al exemplaren gezien die amper twee meter breed waren. Het is bij mijn weten de smalste zuilboom van zijn grootte!

De bast van de ratelpopulier is witgrijs en glad.

De zuilvormige ratelpopulier bloeit bijna nooit. Als hij toch bloeit dan gebeurt dit voor de bladvorming met lange roodbruine hangende katjes die door de wind worden bestoven. De zaden zijn omgeven door een wollig zaadpluis. Hooikoortspatiënten zijn over het algemeen zéér gevoelig voor de pollen van populier!

Populus tremula ‘Erecta’ heeft vrijwel ronde, kort toegespitste, gegolfde bladeren. De bovenkant is blauwgroen de onderkant zilvergrijs. De herfstverkleuring is zachtgeel. Typisch zijn de lange platte bladstelen. Ze veroorzaken in de wind een trillende, ratelende beweging waaraan de boom zijn naam te danken heeft.

Ratelpopulieren maken, zoals de meeste populieren, een vrij oppervlakkig wortelgestel met veel uitlopers. Dit maakt hem ongeschikt om in een verharding aan te planten. Hij zal deze zonder meer omhoog duwen.

Populus tremula groeit zowat overal. Hij groeit het liefst op een vruchtbare leemhoudende bodem maar groeit ook op droge zandgronden en veengronden. Hij groeit bij ons zelfs in de duinen. De boom is zeer goed bestand tegen wind en zeewind en verdraagt de luchtverontreiniging goed.

Populus tremula ‘Erecta’ is voor mij dé meest architectonische boom die er momenteel gekweekt wordt. Zijn smalle elegante uiterlijk en zijn metaalblauwe bladeren maken hem de ideale partner voor in glas opgetrokken hoogbouw. Spiegelend in de metershoge glazen wanden geeft deze boom een spectaculair effect. Ik zal de boom nooit alleen gebruiken; daar is hij te iel voor. Het mooist is hij wanneer hij als repeterend element of in grote, labyrintische groepen wordt gebruikt. Het is een typisch voorbeeld van een boom die eerder gebruikt wordt voor zijn uitgesproken vorm dan voor zijn botanische kenmerken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen