MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Pot- en snijhyacint in beeld

1389 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Wie in het voorjaar niet alleen van veel kleur, maar ook van die heerlijke lentegeur wil genieten, kiest natuurlijk voor de hyacint. Dit uiterst decoratieve product is verkrijgbaar in een pot en snijvariant en maakt onnatuurlijke luchtverfrissers en interieurparfums voortaan overbodig.

Met zijn natuurlijke, verleidelijke geur hult de hyacint het hele huis in lentesfeer. In een gemengd boeket of als enkel exemplaar in een smalle vaas; de mooi gekrulde bloemblaadjes van de hyacint voegen altijd iets toe. Dus zelfs als het mooie weer buiten nog even op zich laat wachten, bezorgt deze voorjaarsbloem je binnenshuis een vrolijk gevoel.

Snijhyacint

Snijhyacinten worden verhandeld met de bolbodem aan de steel (let op zand en wortelresten onder aan de steel, snij dit er ook niet zelf af). Deze kwaliteitsverbetering begon eigenlijk met een toevalstreffer. Om ondermaatse bloemen verkoopbaar te maken, sneden sommigen met de hand de bollen weg zodat er alleen een verengd stengelachtig stukje overbleef.

Tot ieders verbazing bleek dit product veel beter uit te komen en langer houdbaar te zijn dan de tot nu toe gangbare van de bol afgesneden snijhyacinten. Achteraf is hiervoor wel een verklaring te vinden. Juist de bolbodem bevat veel plantencellen die ook in de vaas efficient water en voedingsstoffen blijven opnemen. Wellicht helpen ook de reeds in het stukje bol opgeslagen stoffen een handje. Hoe het ook zij, sindsdien blijft de kern van de bol aan de hyacint zitten en belanden alleen holle bollen bij het afval.

De reden dat hyacinten met bolbodem beter en langer bloeien dan hyacinten zonder bolbodem, is dat deze bloemen meer opnemen en daardoor doorgroeien op de vaas. Zij ontwikkelen zich als het ware net zoals zij dat in de grond doen, compleet met bol. Het doorgroeien op de vaas ziet men doordat de bloemtros tijdens het bloeien boven het blad uitgroeit.

Hyacinten zonder bolbodem blijven meestal steken in het blad. Een voordeel bovendien is dat de bloemen met bolbodem langer zijn, dus beter te verwerken zijn in mengboeketten. Wanneer de bloemen nog groen zijn, kan ver voordat de bloem bloeit, de bloemkleur worden bepaald. Die hangt namelijk samen met de kleur van de bol. Wanneer de bol wit is, wordt de bloem ook wit. Wanneer de bol gekleurd is (roodblauw) wordt de bloemkleur ook rood of blauw. Hyacint wordt ook gebruikt in parfums. De afzonderlijke bloemen van de tros worden nagels genoemd.

Opvallend is dat Hyacinten en Narcissen prima samen gaan. In tegenstelling tot andere bloemen heeft narcissenslijm geen negatieve invloed op Hyacinten, zoals bladverbranding en bloemverdroging.

Blauwe (Blue Jacket) en witte Hyacinten ('White Pearl') speelden een belangrijke rol bij de versieringen in de Beurs van Berlage bij het huwelijk van Prins Willem Alexander en Maxima.

 

Tips

  • De optimale bewaartemperatuur ligt tussen 2-5° C.
  • De hyacint bewaren in schoon water. Ververs het water dan ook om de twee dagen. Spoel de stelen goed af voordat u ze op water zet.
  • Voor verwerking in bloemstukjes eerst voorwateren. Laat de bolbodem aan de steel zitten, die bevordert de wateropname en daardoor de uitbloei. Snijd je de bolbodem van de hyacint dan is de houdbaarheid veel minder, omdat de wateropname dan afneemt en de stelen hierdoor slap worden. Bijkomend voordeel is dat ze de steel een extra stukje lengte meegeven.
  • De hyacint kan met bol en wortel verwerkt worden. Spoel dan de wortel van de Hyacint eerst goed schoon en steek vervolgens een paar tonkinstokjes in de bol om deze makkelijker te kunnen verwerken in een arrangement. Wordt de Hyacint verwerkt in een mengboeketten, adviseer de klant dan om het vaaswater om de twee dagen te verversen. Let wel op dat de stelen iets korter zijn dan die van de andere bloemen waar wel een stukje afgesneden wordt.

 

Pothyacint

Er bestaan verschillende soorten hyacinten. Er zit niet veel verschil tussen de rassen, behalve de kleur. Het multiflora-ras onderscheidt zich door meerdere bloemstengels en dus ook bloemen per bol te geven. Ook zijn er mini- pot hyacinten. De hoofdaanvoer ligt in de maanden november tot en met april. Als minimale rijpheid geldtdat de bloemtros minimaal3 cm uit de bol gegroeid moet zijn en tevens goed zichtbaar is.

Tips

  • Houd de potkluit vochtig
  • Bewaartemperatuur: tussen de 0 en 5 graden Celsius is ideaal.
  • Bolproducten zijn ideaal voor een buitenpresentatie.
  • Voeding is niet nodig.
  • Temperatuur van 16 tot 18 graden Celsius is ideaal. Op deze manier bloeien de bollen niet te snel uit.

 

Bron: BBH

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen