MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Potanthurium November

1045 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De potanthurium is een veelgevraagde plant. Als cadeau, als interieurverfraaier of voor op de werkplek. Vanwege z’n opvallende uiterlijk is de potanthurium bij uitstek geschikt voor diverse toepassingen. 

Herkomst

De Anthurium werd omstreeks 1857 van de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika meegenomen naar Europa. Er bestaan ongeveer 500 soorten in Europa, de een nog kleurrijker dan de ander. Er zijn Anthuriums met oranje, rode, roze, witte, groene, bruine, tweekleurige en zelfs gespikkelde schutbladen. 

Anthurium betekent letterlijk ‘staartbloem’, van het Griekse ‘anthos’ (= bloem) en ‘oura’ (= staart). Soms wordt Anthurium ook wel ‘flamingoplant’ genoemd. 

De bevruchting, hoe?

Pas als het schutblad volledig is ontrold, begint de kolf langzaam aan te rijpen. De jonge volwassen kolf rijpt verder en wordt vochtig. Dit is het moment dat de bloemetjes op de kolf vruchtbaar zijn. Het stuifmeel dat op de stampers terecht komt kan niet meer terug en is gedoemd naar binnen te groeien waar de uiteindelijke bevruchting plaats zal vinden en waar de zaden zich zullen gaan ontwikkelen. Uit deze passionele liefdesperikelen van de anthurium ontstaan uiteindelijk de nieuwe wonderlijke schoonheden die menig huis opfleuren.

Levendig extrovert

Assortiment

Er zijn twee belangrijke soorten: - Anthurium andreanum  en- Anthurium scherzerianum. Er zijn een aantal verschillen te herkennen. De eerste groep heeft vaak witte bloemkolven en hartvormige schutbladeren in oranje, rood, roze, bruin, tweekleurig, groen of wit, lange stelen en een glanzend blad. De tweede groep heeftgekrulde rode of oranje bloemkolven en een rond schutblad met korte stelen en doffe bladeren. Het assortiment van Anthurium andreanum is volop in beweging en zorgt voor een brede variatie. De variatie zit veelal in plantvormen, compactheid en bloemkleuren. Bij nieuwe variëteiten wordt ook gekeken naar de stevigheid van het gewas en de productie van bloemen in de winter. Want dat was soms nog wat problematisch. Ook let men er op dat bloemen boven de bladeren uit komen en dat deze bladeren een compactere vorm hebben. Uiteraard zoekt men ook naar nieuwe kleuren zoals bruin, zwart of paars en op nieuwe bloemvormen. Ook de wat oudere bloemen dienen enige sierwaarde te behouden. Er wordt steeds meer gewerkt met toegevoegde waarden zoals sierpotten. 

Luxe

Verzorging

Om optimaal te kunnen genieten van potanthurium, geven wij u graag de volgende tips: Verzorgingstips voor uw klant:

 • Op een lichte plaats zetten, maar niet in de volle zon
 • Bij voorkeur regenwater of ontkalkt water gebruiken
 • Geef één keer in de maand plantenvoeding
 • In de winter koeler en droger houden
 • Het blad regelmatig sproeien
   

Wetenswaardigheden

Wist u dat...

 • de bloeiwijze van de Anthurium bestaat uit een bloemkolf en een schutblad?
 • de echte bloemetjes van de Anthurium bestaan uit kleine bobbeltjes op de kolf?
 • er ook Anthuriums voor de snijbloem en het blad worden gekweekt?
 • dat anthuriums het hele jaar door kunnen bloeien, ook in de winter?
 • dat anthuriums de lucht in kantoor en huiskamer zuiveren?

 

Bron : BBH

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen