Prei - Teeltinfo
Allium porrum
Lookfamilie
Geen echte moestuin zonder prei. Prei behoort tot dezelfde (Lelie-)familie als uien en knoflook maar hier wordt geen bol/knol gevormd om de voedselreserve in op te slaan. Bij prei vormen de lange schedevormige bladeren een cilinder. Prei kan goed tegen koude en wordt dan ook veel naar het najaar geteeld. We onderscheiden zomerprei, herfstprei en winterprei. Winterprei is steviger en dikker dan zomerprei. Het is een groente waar je flink wat ruimte in de moestuin moet voorzien want ze nemen over een lange periode een perceel in beslag.
Zaaien
- Zomerprei: om reeds vanaf eind juni/ begin juli prei te oogsten moet je al in januari of februari zaaien onder glas. Uitplanten in april
- Herfstprei: (vroeg) in maart zaaien en uitplanten begin juni (late) in april zaaien en uitplanten in tweede helft van juni.
- Winterprei: uitzaaien in april en uitplanten in juni/juli.
Als je zelf niet wil zaaien kan je steeds plantgoed van prei kopen.
Zaai in rijen met 15cm tussenafstand. Leg de zaden niet te dicht naast elkaar zodat je weinig of niet moet uitdunnen. Wanneer de planten de dikte van een potlood hebben, is het moment aangebroken om de prei op haar definitieve plaats uit te planten. Maak hiervoor ondiepe geulen in de grond met 30 à 40cm tussenafstand en plant om de 20cm een preiplant. Om mooie lange stukken witte prei te bekomen, plaats je de planten zo diep mogelijk in de grond maar zorg ervoor dat het groeipunt niet bedekt is. Je vult het plangat daarna met water. Hierdoor spoelt de grond goed tussen de wortels van de planten. De eerste dagen na het uitplanten goed water geven. De volgende weken en maanden de planten regelmatig aanaarden om een heel lang stuk wit te bekomen. Regelmatig bijmesten draagt bij tot een hoge opbrengst.
Standplaats
Een zonnige plek in vruchtbare grond die goed gedraineerd is. Stagnerend wintervocht moet je vermijden om rotting te voorkomen. Het perceel waar de jonge planten worden op uitgeplant moet goed voorbereid zijn en voorzien van extra meststoffen.
![]() |
Plantgoed van prei, een potlood dik en dus klaar om uit te planten! |
Goed om weten
- het groene deel van prei bevat veel vitamines en mineralen.
- Egyptenaren en Joden verbouwden al prei.
- Echt populair werd de groente bij de Romeinen.
- Prei is vochtafdrijvend en bevat weinig calorieën en is rijk aan zwavel en vitamine A.
- Prei kan je combineren met tomaten, sla, andijvie, maar NIET met aardappelen, knolvenkel, bonen en erwten
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen