MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Preselectie Tuinidool 2007

448 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Zaterdag 3 februari 2007: 14 u. 

 

Het regent.

Een dame uit Nederland belt aan en vraagt of ze de tuin even kan bekijken, voor een groepsbezoek in de zomer. Ik reageer beduusd dat het wat moeilijk ligt, want dochter verjaart, met een feestje, en de familie wordt elk moment verwacht.  

gbjuni.jpg

“Het duurt maar even”, excuseert zich de dame. De regen gutst van haar paraplu. “ Maar de tuin ziet er niet uit”, werp ik tegen. Mijn man bemerkt mijn paniek en stelt voor haar te begeleiden in de tuin. De schat. Ik heb nog een half uur en duik onder de douche. Terwijl ik me inzeep, komt hij de badkamer binnen. De dame had na een minuutje al genoeg gezien. Verder dan de fietsenstalling waren ze niet geweest. Mooie structuur en vele pluspunten, had ze opgemerkt…in één minuut. Ze hoefde de rest van de tuin niet te zien. Welke tuin straalt begin februari met nette borders en lentefrisse friemelplantjes? Wie heeft er begin februari - de guurste periode van het jaar - zijn tuin opgepoetst, de paden geborsteld, de gazonmat behandeld en bemest, Gunnera ontbloot, de fietsenberging en het tuinhuis geschilderd, de teakhouten tuinmeubelen geschrobd, de serreramen gepoetst en de noppenfolie verwijderd, de spulletjes terug in de open tuinkast uitgestald, de vorstgevoelige planten netjes op het terras uitgestald en de verzameling cactussen in openlucht tentoongesteld? Welke tuin is begin februari klaar voor de preselectie van tuinidool 2007? Welteverstaan op zaterdag 3 februari, want dan hebt u exact één minuut de tijd om te laten zien wat jouw tuin waard is. 

Van de Nederlandse dame hebben we niets meer gehoord. Waarschijnlijk zijn we gebuisd, want onze tuin zit elk jaar begin februari in zijn diepste dip. Vermoedelijk struikelde de dame letterlijk over de fietsen die zoon en dochter telkens tegen de zijmuur kwakken zodat je op je smalste kant het pad langs moet. Of vond ze de vele molshopen in het gazon dé echte struikelblok: molshopen die elk jaar in mei, samen met de mol en na enkele kunstgrepen verdwijnen ( molshopen egaliseren en terug inzaaien met graszaad. Enkel de wakkere tuinbezoeker merkt aan het af en toe gehobbel dat er onder de grond zich op gepaste tijd iets roert). Of misschien vond die dame dat de dorre bloemschermen van Hortensia arborescens ‘Annabelle’ al lang moesten afgeknipt zijn, en kregen we een extra minpunt om de bladeren van de wilde wingerd die we tussen de ‘Annabelles’ laten liggen. We laten trouwens in onze  tuin, in al onze borders, alles liggen tot de derde week van februari.  

 

In elk geval, we kregen een herkansing. Die kwam er een week later, op zaterdag 10 februari om 11uur. Mijn man en ik gingen boodschappen doen en kruisten met de auto, op het einde van onze doodlopende straat, een beige Mercedes met Nederlandse nummerplaat – vraag me niet welk type, maar het was een grote.

gbjuni1.jpg

 

Ik merkte op dat het waarschijnlijk één van die Hollandse tapijtenventers was, en dat het jaren geleden was dat die nog aan de deur kwamen. “Hij wilde even kijken of er al iets te zien was in de tuin, en of het een lentetuin was”, zei zoon. Die had hem, waarschijnlijk op zijn zijkant langs die rotfietsen, langs het pad geloodst. Na de troosteloosheid van het eerste stukje februarituin gezien te hebben, hield de heer het voor gezien.    

Tja, als je een herkansing krijgt bij idool, dan ligt de lat hoger. Dan wordt er verwacht dat je nog beter presteert, onder moeilijker omstandigheden. En die waren er, want het regende die dag nog harder dan de week tevoren. We waren nog steeds niet gestart met het opruimwerk. Niet toonvast, geen X-factor en geen podiumbeest. We konden er geen lap op geven. Gebuisd. 

Greet Berghmans

 

Wie toch graag een kijkje neemt in onze, nu toonbare en bloemrijke tuin, kan dit op zondag 3, 10 en 17 juni van 10 tot 18 uur.

Inkom 2,5 euro/ persoon.   Kinderen – 6 jaar gratis. Van 6 tot 12 jaar: 1 euro Om de gemoedstoestand van onze 4 poezen stabiel te houden zijn honden NIET toegelaten. Ook niet aan de leiband. 

Adres: Familie Michils- Berghmans Blakerstraat 19  3201-Langdorp (Aarschot) e-mail: blaeckerhof@hotmail.com   telefoon: 016/56 24 22

Routebeschrijving:

E40 Brussel-Liège afrit Leuven. E314/A2 volgen richting Hasselt tot afrit 22 Aarschot. Via de ring naar N19 Herselt-Herentals. Brug over spoorweg en einde ring links. Aan eerste verkeerslichten rechts richting Gijmel. Einde deze straat links. Op eerste verkeersdrempel onmiddellijk naar links. 500 meter aan rechterkant.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen