MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Probleemgevallen in maart

1555 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Bodeminsecten in de moestuin

Nu de eerste zonnestralen de bodem opwarmen kunnen we stilaan het één en ander in de moestuin gaan planten. Bloemkool en uien zijn zowat de eersten die hun plaats in de moestuin gaan opeisen. Om binnen enkele maanden zelf iets te oogsten kan het raadzaam zijn de bodem te behandelen met een bodeminsecticide. De overwinterde larven van allerlei insecten zijn maar al te happig om een graantje mee te pikken van de vers geplante groenten. PYCHLOREX is de enige overblijvende strooikorrel die kan toegepast worden. Strooi hem aan de aanbevolen dosering en werk hem in voor het planten. (Update 2022: Pychlorex is uit de handel gehaald)

Bij kolen kan hij ook nog net na het planten toegepast worden tegen koolvlieg. Door deze korrel te gebruiken maak je komaf met engerlingen, emelten, koperworm, aardrupsen en koolvlieglarven.

Pychlorex 5 G strooikorrelsGroene aanslag of algen

Groene aanslag ontsiert jaarlijks menig tuinset, terras en potten. Het zijn algen, minuscule eenvoudige plantjes, die houden van vochtige en donkere omstandigheden. Vandaar dat het probleem zich vooral voordoet in het voorjaar en het najaar. Deze zijn met klassieke onkruidbestrijdingsmiddelen niet van het terras of oprit te krijgen. Mosvreters zijn ideale producten om algen te verwijderen van elke ondergrond. Afspoelen is bij deze producten NIET nodig en schade voor naastliggende beplanting hoef je niet te vrezen. Kan toegepast worden op steen, hout, dolomiet, kunststof, metaal, glas, …

Groen- en Mosvreter FOR GREEN Krulziekte bij perzik

Krulziekte of Taphrina deformans is een schimmelziekte die de ontwikkeling van uw scheuten sterk negatief kan beïnvloeden. En net deze nieuwe scheuten moeten het volgende jaar bloemen en dus vruchten dragen. Wanneer u deze ziekte ongemoeid laat, zullen uw knoppen enkel wat gekruld blad vertonen of deels afgestorven zijn. Dit is al vroeg in het voorjaar bij de ontluiking waarneembaar. Wanneer u die schade opmerkt bent u echter al te laat om nog resultaat te halen van een behandeling.

Om deze ziekte te bestrijden is het belangrijk zeer vroeg in te grijpen in het seizoen. Nu is het ideale moment om uw perzikboom te behandelen. De botten zijn aan het zwellen. De bloemkleur moet in de zwellende botten zichtbaar zijn. Wanneer u de voorgaande jaren problemen hebt gehad met deze ziekte is het raadzaam een behandeling niet langer uit te stellen. De krulziekte schimmel wordt namelijk op dit moment terug actief. Het ideale middel om deze ziekte te lijf te gaan is FORAM WG. Ook het product ANTI SCHIMMELPAP (CUPREX 50% WG) kan ingezet worden, maar is iets regengevoeliger dan FORAM WG, en moet dus na zware regenval bij perzikbomen herhaald worden.

Foram 80 WG Cuprex 50% WG|Slakken, ware veelvraten

Vorig jaar was een echt slakkenjaar en daarom kunnen we ervan uitgaan dat het ook dit jaar een probleem zal geven. De winter zal er wel voor gezorgd hebben dat een deel niet zal terugkomen maar alles kan koning winter zeker niet hebben opgeruimd. Slakken vreten met hun rasptong aan alle weke delen van planten. Hoe sappiger de plant hoe geliefder. Nu zijn in de tuin alle planten aan het bovenkomen en dat weten de slakken ook. Deze nieuwe sappige scheuten zijn een waar banket en daarom moeten we nu reeds ingrijpen.

Voor de bestrijding van slakken hebben we drie mogelijke middelen. Een compleet nieuw middel is de BIO-SLAK. Deze biologische korrel op basis van ferrifosfaat (ijzerfosfaat)spaart de voedselketen en is dus niet schadelijk voor alle natuurlijke vijanden van de slak. ARIONEX is de aloude slakkendood maar heeft een nieuwe naam gekregen en METAREX heeft alle voordelen (zelfde actieve stof) als ARIONEX met één extra belangrijk kenmerk dat hij nog minder snel oplost, veel harder geperst is en dus een veel langere nawerking garandeert. ARIONEX en METAREX bevatten allebei bitrex als weringsmiddel voor hond en kat. Bovendien zijn al onze slakkenkorrels verpakt in handige strooikokers met kindvriendelijke sluiting.

Metarex RB - Bio- Slak - ArionexWinterbehandeling

Door bomen en struiken in de winter te behandelen met een olie zoals SUN SPRAY 7E, kan je heel wat leed besparen verder in het voorjaar. Deze oliën hebben het voordeel een verstikkende werking uit te voeren op eventueel overwinterde organismen zoals luizen, dop-en schildluizen, wantsen en spintmijten. Deze kleine tuinbewoners ademen via ademhalingsopeningen in hun lichaam en niet via hun mond zoals wij doen. Door het olie worden deze gaatjes afgesloten en sterven ze. Doe dit op een droog moment. Deze behandeling kan toegepast worden op appel, peer en sierplanten.Vraag raad aan uw handelaar.

Sun spray 7EWitziekte op druif

Door tijdig uw druivelaar te controleren op bladverkleuringen kunnen ziekten vroeg opgespoord worden, zonder dat de vruchttrossen aangetast raken.

‘Witziekte’ of ‘echte meeldauw’ (Uncinula necator) is bij druivelaars een frequent voorkomende ziekte. Deze schimmel is herkenbaar aan witte, op meel lijkende plekjes, die op alle groene delen van de plant kunnen voorkomen. Ze verschijnen eerst op de groeipunten en het jonge blad, later ook op volgroeide bladeren en op de druiven. De schimmel overwintert tussen de schubben van de bladknoppen. Zodra deze uitlopen in het voorjaar wordt de schimmel actief en tast de groeipunten aan. Vooral in een vrij warm en vochtig voorjaar is een uitgebreide besmetting te verwachten.

Om een zware aantasting te voorkomen van ‘valse’ meeldauw is het nuttig om het afgevallen aangetaste blad van het vorige jaar op te ruimen. Gooi dit niet op uw composthoop maar voer het af naar een containerpark. Door deze maatregelen kan u de infectiedruk al een heel stuk inperken. Voor de behandeling van ‘valse’ meeldauw zal het waarschuwingssysteem u later dit seizoen op de hoogte houden.

Bestrijding van 'echte meeldauw' of witziekte gebeurt met 5 gram COSAVET per liter water als de eerste drie blaadjes ontvouwen zijn. Bij buitendruiven herhalen om de twee tot drie weken, afhankelijk van de ziektedruk en weersomstandigheden. Bij serredruiven zijn minder herhalingen nodig omdat de spuitzwavel daar niet afregent. Is er de vorige zomer een zeer hevige aantasting geweest, dan kan direct na de wintersnoei (februari-maart) al gespoten worden. De spuitzwavel werkt zo vooral tegen de overwinterende schimmelsporen die op het hout en de ogen aanwezig zijn. Men gebruikt bij wintersnoei 8 gram COSAVET per liter water.

Cosavet

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen