MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Probleemgevallen voor de maand mei

2486 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 • Bladluizen op sierplanten
   

Momenteel zijn er op verschillende (sier)planten bladluizen waar te nemen. Door het warme weer van begin mei groeien de populaties zeer sterk zodat door hun massale aanwezigheid redelijk wat schade kan veroorzaakt worden. Schade uit zich in misvormde scheuten, uitblijven van bloei, uitscheiding van honingdauw enz. Aanwezigheid van vliegen, wespen en/of mieren die afkomen op de zoete uitscheidingen kunnen de aanwezigheid van bladluizen verraden.

 • Verwelkingsziekte
   

Verwelkingsziekte of Verticilium om het eens met een moeilijk woord te zeggen kan voorkomen op verschillende bomen en/of struiken. De meest gevoelige planten zijn bolcatalpa, bolacacia, bolesdoorn, linde en enkele bolvormen van sierkers (Prunussoorten). Naast deze boomsoorten is ook Clematis zeer gevoelig. Daar de schade (zie foto’s) pas laat op het seizoen merkbaar is willen we u met dit bericht duidelijk maken dat het moment is aangebroken om NU te behandelen. Verwelkingsziekte zorgt namelijk voor een verstopping van de vaatbundels zodat er geen sapstroom meer mogelijk is. Dit geeft het typische beeld alsof de plant aan het verwelken is. Dit kan beginnen met een enkele tak maar al snel uitbreiden zodat de volledige plant zal afsterven. Daar de ziekte binnentreedt via de wortels is het raadzaam om bij bovenvermelde plantensoorten alle wortelbeschadigingen te voorkomen.

 

 • Witziekte op appelbomen
   

Momenteel zijn de eerste symptomen zichtbaar van witziekte bij appel. Lang niet alle variëteiten zijn even gevoelig. Witziekte is een schimmelziekte die kiemt door het vocht (de dauw) dat ’s morgen op de bladeren hangt (de bladnatperiode) maar zich dan sterk ontwikkeld bij zeer droog en warm weer zoals we de laatste dagen mogen meemaken.

 

 • Kommaschildluis
   

Deze kleine schildluizen kunnen voorkomen op Buxus, Pachysandra en appel. Deze kleine op mossel gelijkende schildjes vindt men vooral terug op de takken en de twijgen van de buxus. Bij extreme aantastingen kunnen hier en daar schildluizen voorkomen op de bladeren. Omdat de schade altijd van binnenuit de plant begint, wordt deze parasiet over het algemeen veel te laat opgemerkt. Deze schildluis is NIET te vergelijken met dopluizen op Taxus, Ilex, … . Voor deze laatsten is het nog veel te vroeg om te behandelen. De volwassen kommaschildluizen leggen in de loop van oktober eieren en deze ontluiken in de loop van de maand mei. De eiafleg van dopluizen moet nog beginnen. Op dit moment kan een behandeling worden gedaan met een contactmiddel.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen