MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Probleemgevallen voor mei/juni

999 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Bladluizen

Bladluizen kunnen veel schade aan planten toebrengen doordat ze sap uit de bladeren zuigen. Daarnaast kunnen ze ook schade veroorzaken doordat ze ziektes en virussen kunnen overbrengen. Meer info : KLIK HIER

Aardappelplaag

Door het warme weer en de nakende regendagen is de druk voor aardappelplaag zeer groot. ‘De plaag’ uit zich in bruine tot zwarte vlekken op bladeren en stengels van uw aardappelplanten. Aangezien tomaten familie zijn van de aardappel is ook deze plant gevoelig voor deze ziekte.

Coloradokever

De coloradorkever, met zijn mooi zwart-geel streepjespak, is door het warme weer zeer actief en de cyclussen volgen zich snel op. Zowel de volwassen kever als de larven vreten het loof van uw aardappelen op waardoor de knolvorming sterk geremd wordt.

Kersenvlieg

Meer en meer wordt er melding gemaakt van dit plaagorganisme. Overwinterde poppen in de grond ontluiken begin mei. De kersenvlieg is actiefst bij zonnig weer en temperaturen boven de 18 °C en gaan hun eitjes leggen in de net ontwikkelde (groene)kersen.. Uitwendig is er op de vrucht enkel een boorgaatje zichtbaar waar het eitje is afgelegd. De ontloken made voedt zich met de inhoud van de kers. Bij zware aantasting zul je merken dat het grootste deel van de kersen niet meer eetbaar is. Het gaatje is ook een ideale ingangspoort voor vruchtrotschimmels.

Monilia

Tak- en bloesemsterfte bij steenfruitsoorten zoals kers, perzik en pruim, maar ook bij pitfruitsoorten, wordt vaak veroorzaakt door de schimmels Monilia lama en Monilia fructigena. Ze groeien op geïnfecteerde vruchten uit met concentrische cirkelvormige groepjes sporenhopen. De vruchten drogen uit en blijven vervolgens hangen aan de boom. De Monilia schimmels overwinteren op oude vruchtmummies van het vorige jaar die aan de boom zijn blijven hangen of op de grond liggen. De schimmelsporen worden meegedragen door de wind en veroorzaken het volgende jaar nieuwe aantasting. Het probleem doet zich vooral voor indien er tijdens de bloeiperiode veel regen valt. De ziekte is te herkennen aan het plots afsterven van bloesems. In het beste geval blijft de aantasting beperkt tot de bloemen die dan geruime tijd verdroogd aan de takken blijven hangen. Erger is wanneer de schimmel in het steeltje van de bloem/jonge vrucht doorgroeit en nadien verder tot in de scheuten. Dan sterven ook stukken van de twijgen af.

Rhododendroncicade

Deze cicade, die in zijn volwassen stadium groen is met een rood streepjespatroon, is nu volop ontloken. De larven van deze cicade zitten vooral aan de onderzijde van de nieuwe bladeren. Zij hebben in de larvestadia nog geen vleugels waardoor ze relatief eenvoudig te bestrijden zijn. Zij zuigen aan de bladeren en geven een schadebeeld gelijkend op dat van spint en rhododendronwants. Later in het seizoen (september – oktober leggen ze hun eieren in de bloemknoppen die het volgende voorjaar voor bloemen moeten zorgen. Door deze ei-afleg brengen zij een schimmel over die de typische zwarte knoppen veroorzaken. Deze knoppen geven geen bloei meer.

Rhododendronwants

Deze wants met mooi wit-zwart vleugelpatroon is vijand nummer één van uw rhododendrons, pierissen en skimmias. Zoals op de foto’s te zien trekt het schadebeeld sterk op dat van een spintaantasting. De larven en volwassenen zitten vooral op de onderzijde van de bladeren. Wanneer je deze organismen hun gangetje laat doen kan dat leiden tot een algehele afsterving van uw planten.

Witziekte op sierplanten

Planten zoals paplaurier, Acer-soorten, Catalpa, Phlox, Hydrangea, enzovoort zijn gevoelig voor ‘echte meeldauw’ of ‘witziekte’. In regel vertonen planten vooral aan de bovenzijde van de bladeren een wit-grauw schimmelpluis. Bij paplaurier ontwikkelt het schimmelpluis zich echter op de bladonderzijde (uitzondering op de regel !). Bij zware aantasting krijg je sterke misvormingen, groeiremming of vervroegde bladval. Zeer droog zonnig weer overdag zorgt voor sterke uitgroei van deze schimmelziekte terwijl een vochtige ochtend zorgt voor de kieming. Bij een warme droge zomer moet je dus uw planten regelmatig controleren op herinfectie.

Witte vlieg LEES MEER


Mieren in het gazon

De droogte van de maand mei heeft er voor gezorgd dat mieren hun nest hebben kunnen maken in uw gazon. Dit heeft verschillende gevolgen. Kinderen hebben last van mierenbeten, een gezellige picknick is af te raden en het ergste is dat de mieren uw gazon gaan ondergraven waardoor het gras niet meer de mogelijkheid heeft voldoende water op te nemen. Het gevolg is bruine kale plekken in het gras die op hun beurt weer ingenomen worden door lastige onkruiden of wilde grassen.


Taksterfte bij buxus

Oei, mijn buxus vertoont bruine plekken! Is het de kat die tegen mijn haagje of tegen mijn buxusvormen heeft geplast? Dit kan de oorzaak zijn maar er zijn ook een aantal ziekten die dit beeld kunnen geven. Om 100 % zeker te zijn kan je een eenvoudige test doen. Neem een bruin takje en bevochtig het, steek het in een plastiek zakje en bewaar het afgesloten gedurende een dag of drie bij kamertemperatuur. Wanneer je witte tot roze schimmelhoopjes ziet op tak en/of bladeren ben je zeker dat je te maken hebt met Volutella bui. In de maand juni wordt er volop gesnoeid in de buxus en wanneer je uw snoeimateriaal niet ontsmet wordt de ziekte snel overgedragen naar de rest van je buxusplanten. Deze periode is dan ook het uitgelezen moment om in te grijpen en uw planten te vrijwaren. Verwar deze ziekte niet met Cilindrocladium buxicola. Deze laatste ziekte veroorzaakt sterke bladval terwijl Volutella zijn bruin blad laat hangen. Cilindrocladium uit zich ook in bruin tot zwarte streepjes op de takken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen