MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Problemen bij Mediterrane planten

4125 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

In de zomer fleuren mediterrane planten terrassen en balkons op, en brengen zo het zuiderse vakantiegevoel tot dicht bij ons. De soortenrijkdom is uitgebreid, en bijgevolg moeilijk om in enkele lijnen te beschrijven. Er zijn zowel kruidachtige als verhoute soorten, maar één ding hebben ze gemeen ... het zijn echte zonnekloppers. Winterhard zijn ze niet, plaats ze daarom tijdig in een overwinteringruimte die vorstvrij is en waar er voldoende licht binnenkomt. 

Een juist afgestemde watergift en bemesting houdt deze planten optimaal in conditie. Zo zijn ze minder vatbaar voor ziekten en plagen die in onze contreien voorkomen. Dat lukt echter niet altijd. Plagen krijgen wel eens de bovenhand. Denken we maar aan spint op oleander, witte vlieg op Brugmansia (Datura), schildluis op citrusboompjes en olijf, bladluis op Fuchsia, ...  Het bestrijdingsmiddel die men gaat gebruiken, hangt af van de plaag. 

Schimmelziekten vestigen zich ook wel eens op mediterrane planten. Hun aanwezigheid is heel vaak gerelateerd aan weersomstandigheden. Witziekte breekt makkelijk door indien het voldoende warm is met lange bladnatstand, bijvoorbeeld een periode van dauw die tot lang in de voormiddag op de planten blijft hangen. Dauw is zelfs meer bevorderlijk voor witziekte dan een dag vol met regen. Voor andere schimmelziekten is het dan weer net anders. Valse meeldauwschimmels en vele andere bladvlekkenziekten verlangen eerder regenrijke dagen en zetten vaak over van het ene naar het andere blad door opspattende regendruppels. Ook hier is het belangrijk om een juiste diagnose te stellen, en zo het gepaste bestrijdingsmiddel te kunnen inzetten.

  • BLADLUIS  (MEER INFO)    
  • SCHILDLUIS    
  • SPINT    
  • WITTE VLIEG

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen