MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Problemen bij rozen

1240 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Problemen bij rozen


De roos is, terecht, een populaire bloem in onze tuinen. Haar weelderige bloei, subtiele bloemparfum en makkelijke hergroei maken van de roos een ware koningin. Maar haar gevoeligheid voor vele soorten bladluizen en andere ziekten is wel eens een ‘doorn in het oog’. 

De jonge scheuten op een rozenstruik, maar ook bloemknoppen en bladeren, worden makkelijk gekoloniseerd door groene tot zwarte bladluissoorten. Dergelijke bladluispopulaties kunnen explosief toenemen indien er geen tijdige bestrijding wordt uitgevoerd. De vrouwtjes brengen bijna dagelijks, zonder tussenkomst van mannetjes, jonge bladluisjes voort. Soms tot 15 generaties tijdens één groeiseizoen ! 

Een zware aantasting met bladluizen leidt vooral bij droger zomerweer tot gedrongen groei en een slechte bloemkwaliteit. Bladeren worden kleverig door de uitscheiding van suikerhoudende ‘honingdauw’. Daarin kleven vaak de witte vervellinghuidjes van de bladluizen. Op deze ‘honingdauw’ groeien vervolgens zwarte roetdauwschimmels die het blad na een aantal weken een grauwe aanblik geven. Redenen genoeg om waakzaam te zijn voor de aanwezigheid van bladluizen. 

Om het de tuinliefhebber een stuk makkelijker te maken is er gezocht naar een geschikt middel om deze schadelijke bladluizen voor langere tijd van onze rozen te houden. Met de ontwikkeling van GAZELLE hebben we nu een krachtig wapen in handen. GAZELLE wordt gewoon over de rozenstruiken verspoten. Één toepassing houdt wekenlang de bladluizen van uw rozen. Het is een systemisch luizenmiddel dat via de bespoten bladeren in de sapstroom van de rozenstruik terecht komt. De systemische werking van GAZELLE is opwaarts, wat wil zeggen dat men ook de onderste blaadjes aan de rozenstruik best mee bespuit. Zo bekomt men een complete bescherming tegen bladluizen en andere zuigende insecten. Bladluizen, die dagdagelijks plantensappen zuigen, nemen zo GAZELLE op waardoor we langere tijd van dit ongedierte verlost zijn. Het middel respecteert bovendien natuurlijke bestuivers zoals bijen en hommels. Dus ook als de bloei reeds begonnen is, kan men nog GAZELLE inzetten zonder gevaar van afdoding van bijen en hommels die onze bloeiende rozen komen bezoeken. Een goed uitgekiend bestrijdingsmiddel dus, met respect voor de nuttige insecten. 

Door zijn krachtige werking kan GAZELLE uiteraard ook ingezet worden bij vele andere sierplanten die geplaagd worden door bladluizen, schildluizen, dopluizen, wolluizen of zelfs witte vliegen.  Voorbeelden zijn de wollige beukenbladluis op beukenhaag, takluizen bij Leylandii haag, witte vlieg bij Datura, dopluizen bij taxus, pulvinale dopluizen bij Hortensia’s, …  en nog vele andere.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen