Problemen met buxus
Als er één plantensoort is die bijna alomtegenwoordig is in onze tuinen, dan is het buxus. Zijn compacte groei, diepgroene kleur, mogelijkheid tot vormsnoei, wintergroen karakter, weinig bladverliezend, … zijn kenmerken die ervoor zorgen dat er in elke tuin wel een plaatsje kan voor gevonden worden. Is het niet in volle grond, dan zeker en vast wel in pot op het terras. Doch net als andere planten in de siertuin, wordt buxus ook wel eens geplaagd door insecten en ziekten.
Problemen met buxus
De meest gekende vijand is de buxusbladvlo. Dit insect is slechts 3 tot 4 mm groot. Vanaf de maand april kunnen larven van de buxusbladvlo worden opgemerkt in de jonge topscheutjes. Zij zuigen daar aan de groeipunten waardoor de bladeren lepelvormig omkrullen en uitgroeien tot grove gallen. Hierdoor is er kans op ernstige groeiremming, en zelfs een definitieve stop van de uitgroei van deze scheut.
De larven scheiden overvloedig witte, waterafstotende was af waarmee ze zich omhullen. Deze witte pluisjes zijn duidelijk zichtbaar in de lepelvormig opgekrulde topblaadjes. Dit insect heeft maar één generatie per jaar. Daardoor is de schade die zichtbaar is in de latere zomermaanden deze die veroorzaakt werd in april en mei. Een bestrijding in juli of augustus om verdere misvorming te voorkomen heeft dan geen zin meer. De schadeverwekkende stadia van het insect zijn dan namelijk verdwenen. Behandelen moet dus in de maanden april, mei of juni. Later op het seizoen spuiten gebeurt nog té vaak omdat men zich er niet van bewust is dat het om oude schadebeelden gaat. Vanaf nu weet men dus beter !
Een speciaal hiertoe ontwikkeld product is FORMUSECT BUXUS. De buxusplanten goed bevochtigen is de beste manier om een goed contact te verkrijgen tussen de spuitvloeistof en de verscholen levende insecten. Zeker de lepelvormig omgekrulde blaadjes in de toppen goed natmaken met FORMUSECT BUXUS.
Een schimmel die de jongste jaren bij buxus steeds vaker voorkomt is Volutella. Hij veroorzaakt taksterfte, wat veel schade teweegbrengt bij vormgesnoeide buxusplanten omdat er kale plekken ontstaan in de snoeivorm. Ook hagen kunnen er volledig door ontsierd worden. Bij infectie van een buxusplant ontstaan er bruinverkleurende takjes. Het blad verdroogt en kan afvallen.
Aan de onderzijde van geïnfecteerde blaadjes, kan men grijs tot bleekroze schimmelpluis terugvinden.
De gevormde schimmelsporen overwinteren op de zieke blaadjes, al dan niet afgevallen. In de lente infecteren ze de buxusplant via allerlei wondjes, bijvoorbeeld na vormsnoei. Het is daarom van het allergrootste belang om bij infectie zoveel mogelijk afgevallen blaadjes netjes op te ruimen én te verbranden of mee te geven met het huisvuil. Nooit deze blaadjes op de composthoop werpen, daar de sporen nog 2 jaar levensvatbaar zijn.
Om te weten of uw buxus door deze ziekte aangetast is, bestaat er een eenvoudige test. Een aangetaste tak afknippen, een beetje vochtig maken, en in een afgesloten plastiek zakje steken gedurende 5 tot 6 dagen. Deze zak op kamertemperatuur bewaren. Na een kleine week moet er, bij infectie van deze schimmel, grijs-roze schimmelpluis verschijnen op de onderzijde van de bladeren. Verschijnt er geen schimmelpluis, dan ligt de oorzaak elders.
Een goed product om deze schimmel te onderdrukken is SPORGON. SPORGON wordt overvloedig over de zieke planten gespoten, tot ze van de blaadjes en takjes afvloeit. Belangrijk is dat ook de takjes goed bevochtigd worden. Want ook daar kan de schimmel aanwezig zijn. Dit gebeurt door met de spuitlans ook binnen in de haag te dringen en daar alles goed te bevochtigen met SPORGON. Een herbehandeling na een drietal weken beloont uw inspanningen.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen