MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Proefcentrum speurt naar schimmelresistente rozen.

565 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Proefcentrum speurt naar schimmelresistente rozen


clip_image001(52).jpg

De roos blijft een aanbeden tuinplant. Helaas is dit natuurschoon erg gevoelig voor diverse schimmels en dierlijke parasieten. Omdat het gebruik van gewasbescherming door particulieren en zeker door openbare besturen sterk aan banden wordt gelegd, is het Proefcentrum voor de Sierteelt op zoek naar resistente cultivars.

"Voor het bestrijden van dierlijke parasieten kan men veel leren uit de ervaringen met het gebruik van biologische middelen op de bedrijven", vertelt onderzoeker Filip Rys. "Voor schimmelaantastingen daarentegen is enkel het ontwikkelen van resistente cultivars efficiënt". Al enkele decennia zoeken selectie- en veredelingsbedrijven naar ingebouwde weerstand bij rozen tegen schimmelaantastingen zoals witziekte en sterroetdauw.

Momenteel evalueert het Proefcentrum voor Sierteelt in Destelbergen twintig veelbelovende nieuwigheden van drie Belgische veredelaars op ziekteresistentie tegen voornamelijk schimmels. De demonstratieproef werd aangelegd in november 2003. Het afgelopen proefjaar werden de cultivars regelmatig beoordeeld door telers, onderzoekers én liefhebbers. Op de meeste cultivars werden belangrijke rozenschimmels waargenomen.

"Toch waren er merkelijke verschillen in aantastingsgraad en enkele cultivars waren niet of nauwelijks aangetast", klinkt Rys optimistisch. De proef zal ook de komende maanden verdergaan en dus is het nog te vroeg voor definitieve conclusies.

Meer informatie: Provinciaal Proefcentrum voor de Sierteelt, Filip Rys, tel 09/353 94 73. www.pcsierteelt.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen