MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Pterocarya fraxinifolia

1046 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Pterocarya fraxinifolia

clip_image001(157).jpg

Naam

Pterocarya fraxinifolia

Nederlandse naam

Gewone vleugelnoot

Familie

Juglandaceae

Herkomst

Kaukasus, Noord-Iran

Hoogte

15 - 20 m.

Blad

oneven geveerd; tot 40 cm. lang; 11 - 21 golvende, ongesteelde blaadjes; frisgroen glimmende en gladde bovenzijde, onderaan matgroen. Gele herfstkleur.

Bloemen

Onopvallende kleine bloemen zonder kroonbladen. Hangende, decoratieve katjes tot 45cm lang.  Eenhuizig. Stempels worden langer als vruchten rijpen. De vruchten zijn kleine nootjes omgeven door twee halfronde groene vleugels, in slanke, hangende trossen.

Bloeitijd

April/mei

Vruchten

20 - 40 cm. lange, hangende vruchtkatjes.

Algemeen

Tamelijk snelgroeiende boom met een brede, ronde dichte kroon. Het is een karakteristieke boom die opvalt wanneer hij zich na de bloei tooit met hangende geelgroene, soms tot 45 cm lange vruchten (vleugelnoten) die gedurende de winter aan de boom blijven hangen. Het grote oneven geveerde blad vertoont overeenkomsten met dat van de es. (Vandaar de soortnaam 'fraxinifolia'). Pterocarya vertakt zich meestal laag en vormt een dichte kroon met zware hoofdtakken en heeft daardoor een ruime standplaats nodig. Door de lage vertakking en breed uitgroeiende zijtakken worden oude exemplaren soms breder dan hoog. Oude stammen zijn donkergrijs en diep netvormig gegroefd. Heeft een breed uitgroeiend wortelstelsel maar vormt soms wortelopslag. Pterocarya heeft de voorkeur voor een vochtige grond, maar bij een gezond wortelgestel groeit hij ook op drogere plaatsen. De boom is bestand tegen langdurige wateroverlast, stadklimaat, hitte en wind Gebruikt als park- en straatboom en als solitair voor grotere tuinen. Langs zeer brede straten en waterpartijen; ook in verharding.

Voor zonnige plaatsen. Licht wind- en zeer zeewindgevoelig. Niet in het voorjaar snoeien in verband met bloeden.

Biotoop: bossen bij rivieren en moerassige gebieden.

Goed om weten: De naam komt van de Griekse woorden : 'pteron' wat vleugel betekent en 'karuon' wat noot betekent. (Caryopteris betekent hetzelfde maar bij deze heester staan de woorden in een andere volgorde.

Pterocarya fraxinifolia is uitgeroepen tot 'Boom van het jaar' in 2008.

 pterocarya.gifFoto: Plantentuin Meise

 Meer foto's vind je op de website Plantcol.be  KLIK HIER

Overzicht van boom- en sierheesterkwekerijen. Klik voor België op een provincie en voor Nederland op de kaart.

[kwekerijen]

[Pterocarya fraxinifolia - Gewone vleugelnoot ]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen