MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Pyrus calleryana `Chanticleer`

3125 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Pyrus calleryana 'Chanticleer’

clip_image001(153).jpg

Naam

Pyrus calleryana 'Chanticleer’ Sierpeer.

FamilieRosaceae

Hoogte

8 - 12 m.

Herkomst'Chanticleer' is een cultivar die ontwikkeld werd in de USA in 1956. De soort zelf is afkomstig uit China, Korea Biotoop: bij bergstromen en struikgewas.

Blad

lichtgroen; glanzend; 4 - 8 cm. lang; Ovaal tot breed ovaal, breed elliptisch. Fijn gezaagd. In de herfst geel - oranje. Wanneer de boom op de juiste plaats staat blijft het blad lang aan de boom, vaak tot de eerste vorstperiode.

Bloemen

Zuiverwit; zeer talrijk; vijf kroonbladen, verschijnen vóór de bladontwikkeling in tuilen; eind april, begin mei. Ook jonge bomen bloeien als zeer uitbundig. De bloemen zijn steriel.

Vruchten

weinig; zeer klein tot 2.5cm Ze zijn rond of peervormig en hebben zacht vruchtvlees.

Algemeen

In Nederland is dit één van de populairste straat- en laanbomen. Het is dan ook een boom met vele troeven: in het voorjaar mooie bloesem, daarna een mooi glanzend groen blad dat in de herfst ook nog eens mooi verkleurt. 'Chanticleer' is een niet te hoog wordende boom met rechte stam en ruwe schors. Hij vormt een piramidale tot eivormige kroon. Hij bloeit zeer rijk met zuiverwitte bloemen. De oude schors is ruw en grijsbruin en schilfert af in kleine plaatjes.  'Chanticleer' kan gebruikt worden als solitaire boom in de tuin of voor aanplant in smalle straten. Hij is geschikt om toe te passen in een kleine tuin of op een beperkte ruimte. De takken laten zich makkelijk leiden waardoor hij ook geschikt is als leiboom.

'Chanticleer' is goed bestand tegen lucht-vervuiling en doet het goed op een voedzame neutrale tot licht kalkhoudende grond. Niet geschikt voor te natte gronden. Weinig droogtegevoelig, indien de wortels diep in de grond vocht kunnen vinden. Licht gevoelig voor strooizout; weinig wind- en zeewindgevoelig, geschikt voor tuinen aan de kust. Deze boom is ook (in tegenstelling tot de soort)ongevoelig voor ziektes zoals bacterievuur.

Opgelet: deze boom is niet geschikt voor aanplant op een plaats met veel schaduw.

 Pyrus_calleryana__Chanticleer_klein.jpg

Verkrijgbaar bij : Boomkwekerij Damien Devos - Anzegem www.damiendevos.be Boomkwekerij Jo De Martelaer www.hortusconclusus.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen