MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Pyrus x canescens ‘Louisa Link’

1150 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Pyrus x canescens ‘Louisa Link’

 2180.gif

Naam

Pyrus x canescens ‘Louisa Link’

Nederlandse naam

sierpeer

Familie

Rosaceae

Franse benaming

poirier d’ ornement

Engelse benaming

Canedian pear

Herkomst

wilde vorm Noord Amerika

Hoogte

6-7 meter

Blad

smal, ovaal, grijswit

Bloemen

witte-grijze tuilen typische perenbloesem

Vruchten

rond, 4 à 5cm op appeltjes lijkend.

Algemeen

Als straatboom is de sierpeer de laatste jaren enorm in trek. Momenteel is Pyrus calleryana ‘Chanticleer’, een neefje van Pyrus x canescens, in Nederland de meest aangeplante laanboom. Eén van de typische kenmerken van Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ is dat hij geen vruchten draagt.daarom heb ik in deze reeks gekozen voorPyrus x canescens ‘Louisa Link’

Deze sierpeer is afkomstig uit het noorden van de USA en Canada. Het is een kruising tussen Pyrus nivalis en Pyrus salicifolia. De selectie ‘Louisa Link’ werd half de jaren ‘80 door Ton Van Den Oever Boomkwekerijen geselecteerd en in productie gebracht. Hij is meer uniform dan de wilde soort en verder is de bloei en de bladkleur meer uitgesproken.

Pyrus x canescens ‘Louisa Link’ wordt een 6 à 7 meter hoog en maakt een mooi dicht bebladerd, symmetrisch opgebouwd kroontje. De takken kunnen soms eindigen op takdoornen.

De bladeren van Pyrus x canescens ‘Louisa Link’ zijn smal-ovaal tot lancetvormig en de randen zijn fijn getand. Ze zijn prachtig grijs-wit viltig behaard. De tekening van de nerven wordt mooi geaccentueerd. De bladeren blijven in de herfst wel lang aan de boom hangen maar verkleuren niet echt.

De bloemen van Pyrus x canescens ‘Louisa Link’ verschijnen in april samen met het ontluiken van het blad. De dikke bloemknoppen barsten dan open en de witte typische perenbloesems verschijnen dan over de hele boom. Door de combinatie met het jonge ontluikende grijze loof lijkt het alsof de boom is gehuld in een zilveren waas. De sierpeer is een drachtplant en wordt druk bezocht door bijen en hommels.

De bolronde iets afgeplatte vruchtjes hebben een diameter van +/- 5cm en verschijnen reeds in de nazomer. Ze zijn licht groengrijs van kleur. Ze blijven na het plukken vrij lang goed wat ze zeer gegeerd maken bij de meer ervaren bloemschiksters!

Kenmerkend aan peren is dat ze een zeer diepgaand wortelgestel hebben. Hierdoor verankeren ze uitstekend. Ze zijn daarom ook weinig droogte gevoelig; ze gaan het water halen waar ze het kunnen vinden.

Sierperen groeien in principe op alle niet te natte en te arme gronden. Vooral neutrale tot licht kalkhoudende gronden genieten de voorkeur. Verder wensen ze een standplaats in de volle zon. Sierperen zijn minder zeewindgevoelig en kunnen vrij goed tegen luchtvervuiling.

Ik hou van dit sierpeertje. Ik heb het onlangs op de kwekerij ontdekt en ondertussen al regelmatig in projecten verwerkt. Telkens is de tuineigenaar bij het ontluiken van de bloemen en de bladeren aangenaam verrast! Het is een ideaal boompje om in een voortuin of in een kleine stadstuin te gebruiken. De vruchten zijn een droom voor iedereen die aan bloemschikken doet!

Deze fiche werd samengesteld in opdracht van Groennet door:

clip_image003(25).jpg

Archi-Verde buro voor Landschaps -en tuinarchitectuur Van Aertselaerstraat 30 2320 Hoogstraten Tel.: 03/295 48 06 Fax: 03/314 79 02 e-mail:archiverde@telenet.be

www.archi-verde.be 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen