MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Quercus ilex - Steeneik

24445 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

 8744.gif

Naam

 Quercus ilex

Nederlandse naam

 Steeneik

Familie

 Fagaceae

Franse benaming

 Chênevert

Engelse benaming

 Evergreen Oak, Holmoak, Holly oak

Herkomst

 In de mediterrane gebieden en de Atlantische  kusten tot aan de Loire

Hoogte

 15-20 meter

Blad

 groenblijvend, leerachtig, klein, glimmend donkergroen, hulstachtig getand, oudere ex. meestal gaafrandig onderkant wit-geelachtig wollig behaard of kaal

Bloemen

 bleek goudgele mannelijke katjes in mei

Vruchten

 lange, eivormige eikels 2-4cm lang, 1-3 bijeen

Algemeen

 De keuze is beperkt voor wie in ons klimaat op zoek is naar een bladhoudende boom. Quercus ilex, een eiksoort uit het zuiden van Europa komt hiervoor in aanmerking. In het mediterrane gebied komt de steeneik spontaan voor, van nature vaak in dichte opstanden. Ze groeien dan struikachtig uit met grillige stammen die tot beneden bezet zijn met bladeren. Solitair groeit de steeneik uit tot een machtige, imposante boom met een volle ronde kroon. Verder ziet men in het zuiden de Quercus ilex regelmatig aangeplant als haag of snoeivorm.

 Quercus ilex is één van de weinige groenblijvende bomen die in ons klimaat redelijk goed kan gedijen. De boom dient dan wel beschut aangeplant te worden en in zijn jeugd beschermd te worden tegen koude oostenwind. Tijdens koude winters kan de steeneik bij ons gedeeltelijk ontbladeren maar in de zomer zal hij toch weer uitlopen. De boom wordt bij ons +/- 5 m hoog op 20 jaar.

 De latijnse naam Quercus ilex betekent letterlijk hulsteik. Van ver lijken de groenblijvende  bladeren van de jonge bomen op hulstbladeren. Volwassen bomen hebben echter een gave  bladrand. Het blad is leerachtig glimmend donkergroen. De onderkant is bezet met geelachtige donshaartjes. De steeneik maakt pas in juni-juli nieuw blad aan. De boom is dan op zijn mooist. De lichtgekleurde jonge scheuten steken  fantastisch af tegen het donkere, zwarte blad. Een wit laagje vilt overdekt het jonge blad, als het zich uiteindelijk spreid gloeit het als amber.

 De bloemen zijn onopvallend en worden door de wind bestoven. Bij ons zal de boom zelden bloem of vrucht maken.

 De schors is donkergrijs tot zwart en vrij ruw.

 Quercus ilex groeit het liefst op zonnige  plaatsen met een droge atmosfeer. De bodem moet goed doorlatend en kalkrijk zijn. De boom is uitermate goed bestand tegen zilte  zeewind, hittereflectie en luchtvervuiling.

 De steeneik verplant bij ons zéér moeilijk. Het is aan te raden om met een jong exemplaar te beginnen en dit aan te kopen in container.  Belangrijk is dat de plant bij het aanplanten goed teruggesnoeid wordt en dat hij goed vochtig gehouden wordt. Aangezien de boom met zijn  groenblijvende bladeren veel verdampt moeten ook de eerste jaren regelmatig de bladeren bevochtigd worden. Men kan de boom het best aanplanten na de  winter.

 Het groenblijvende, zuiderse karakter van Quercus ilex zorgt ervoor dat dit een ideale boom  is voor de stadstuin of patio. Plant hem op een strategische, maar beschutte  plaats aan en hij zal een van de structuurbepalende elementen van uw tuin worden. In grotere tuinen kan men de steeneik ook eens als meerstammige struik aanplanten. Het resultaat is na een aantal jaren verbluffend mooi!

 De steeneik is geschikt als leiboom of leihaag. Quercus ilex is een prachtige boom of struik om in een grote container te plaatsen. Gecombineerd met Citrus-soorten, vijgen, oleanders en olijven.

  quercus_ilex_steeneik.jpg Quercus ilex op cilindervorm gesnoeid
 

quercus_ilex.jpg

quercus_ilex_1.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen