MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Quercus palustris

479 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Quercus palustris

clip_image001(148).jpg

Naam

Quercus palustris

Nederlandse naam

Moeraseik

Familie

Fagaceae

Herkomst

Noordoosten van de USA in 1770 in Europa ingevoerd.

Hoogte

20 m.

Blad

Langwerpig tot omgekeerd-eivormig; 8 - 12 cm.; diep en grof gelobd (2-4 ingesneden lobben)groen blad. Lobtop scherp getand. Bij het uitlopen is het jonge blad geel tot brons-kleuring en in de herfst zeer mooi rood verkleurend. Het blijft vaak vrij lang in droge toestand aan de boom hangen.

Bloei

in mei - geelgroene hangende mannelijke katjes.

Vruchten

kleine eikels; 1 - 1,5 cm. lang, zittend.

Algemeen

Boom met een steeds recht doorgaande stam en licht afhangende en horizontaal in etages groeiende twijgen, waardoor oudere exemplaren steeds een mooie piramidale kroon vormen. Wordt vooral toegepast als laanboomstam of in parken. Omdat hij goed bestand is tegen luchtvervuiling wordt hij ook in steden aangeplant.

Ook geschikt voor een grotere tuin. Een cultivar van deze boom 'Quercus palustris 'Green Dwarf' wordt de laatste jaren ook toegepast in dakvorm of als bolboom. Dit vraagt elk jaar het nodige snoeiwerk maar geeft een zeer mooi resultaat.

In de Verenigde Staten groeit deze boom van nature op vochtige plaatsen (vandaar ook de Nederlandse naam moeraseik), toch doet deze boom het bij ons ook op drogere bodems. Voorkeur voor een voedselrijke grond. Voor neutrale en niet te zure gronden.  Weinig gevoelig voor wind en strooizout.

Snoeien gebeurt in juni om krooncorrecties uit te voeren door langere zijtakken in te korten of weg te halen. Voor een meer ingrijpende snoei wacht je best tot oktober-december.

 quercuspalustrisklein.jpg  Quercus palustris 'Green Dwarf'

Deze boom is verkrijgbaar bij ondermeer: Planten De Bock - Oudenaarde Jo De Martelaer -Uitbergen Damien De Vos - Anzegem Hans De Neve - Oosterzele

Esveld - Boskoop

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen