MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Quercus palustris 'Green Dwarf' - (Bol-)Moeraseik

5669 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

quercuspalustrisklein.jpgQuercus palustris 'Green Dwarf' in dakvorm

Naam

 Quercus palustris 'Green Dwarf'

Nederlandse naam

 (Bol-)Moeraseik

Familie

 Fagaceae

 

 

Hoogte

 stamhoogte 2 m.

Blad

 Klein, glanzend, gelobd en getand.  Bij het uitlopen is het jonge blad geel tot brons-  kleurig. Mooie herfstkleur: rood tot bronsrood  daarna bruin.  Het blijft vaak vrij lang in droge toestand aan  de boom hangen.

Bloei

 in mei - onopvallende geelgroene hangende  mannelijke katjes.  Verschijnen bij het uitlopen van het blad.  De vrouwelijke verschijnen iets later in de oksels  van de bladeren  Eenhuizig  Bolvormige eikels.

Standplaats

 Iedere goede tuingrond.  Voorkeur voor voedselrijke grond  Neutraal tot licht zuur.  Kalk in de bodem vermijden.  Weinig gevoelig voor wind en strooizout.

Algemeen

 'Quercus palustris 'Green Dwarf' is een moeraseik  die traag groeit en een dichte kruin vormt. Als bolvorm wordt hij geënt op een onderstam. 'Green Dwarf' is zoals de naam doet vermoeden een dwergvorm met een stamhoogte van 2m. De ronde kruin is traaggroeiend en bereikt na 10 jaar een diameter van ongeveer 2 m. De bladeren van deze soort hebben een zeer mooie herfstkleur De bladeren blijven tot diep in de winter aan de takken zitten. Omwille van zijn beperkte omvang is hij ook geschikt voor toepassing in kleine tuinen, voortuinen.

'Green Dwarf' kan ook in dakvorm worden geleid.

In de Verenigde Staten groeit de moeraseik van nature op vochtige plaatsen (vandaar ook de Nederlandse naam moeraseik), toch doet deze boom het bij ons ook op drogere bodems.

Snoeien gebeurt in juni om krooncorrecties uit te voeren door langere zijtakken in te korten of weg te halen. Voor een meer ingrijpende snoei wacht je best tot oktober-december.

 

 

   quercus-green-dwarf_b.jpg

 

quercus_palustris_green_dwarf_herfst.jpg   Bladkleur in het late najaar

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen