MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Quercus palustris - Moeraseik

15264 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

Naam

 Quercus palustris

Nederlandse naam

 Moeraseik

 Familie

 Fagaceae

Herkomst

 Noordoosten van de USA. In 1770 in Europa ingevoerd. In het gebied van herkomst groeit hij in moerassige streken, maar doet het bij ons ook  goed op lichte zandgronden.

Hoogte

 20 m.

Blad

 Langwerpig tot omgekeerd-eivormig; 8 - 12 cm.;  diep en grof gelobd (2-4 ingesneden lobben) groen blad. Lobtop scherp getand.  Bij het uitlopen is het jonge blad geel tot bronskleurig en in de herfst zeer mooi rood verkleurend. Het blijft vaak vrij lang in droge toestand aan de  boom hangen.

Bloei

 in mei - geelgroene hangende mannelijke katjes. Eenhuizig

Vruchten

 kleine eikels; 1 - 1,5 cm. lang, zittend. Afzonderlijk gesteeld.  De vruchten zijn pas in het tweede jaar rijp

Algemeen

Boom met een steeds recht doorgaande stam en  licht afhangende en horizontaal in etages groeiende twijgen, waardoor oudere exemplaren  steeds een mooie piramidale kroon vormen. Wordt vooral toegepast als laanboomstam of in parken.  Omdat hij goed bestand is tegen luchtvervuiling  wordt hij ook in steden aangeplant. Ook geschikt voor een grotere tuin.

Een cultivar van deze boom 'Quercus palustris 'Green Dwarf' wordt de laatste jaren ook toegepast in dakvorm of als bolboom. Dit vraagt elk jaar het nodige snoeiwerk maar geeft een zeer mooi resultaat. 'Green Dwarf' is zoals de naam doet vermoeden een dwergvorm met een stamhoogte van 2m. De ronde kruin is traaggroeiend en bereikt na 10 jaar een diameter van ongeveer 2 m. De bladeren van deze soort hebben een zeer mooie herfstkleur Snoeien kan maar hoeft niet. De bladeren blijven tot diep in de winter aan de takken zitten.

In de Verenigde Staten groeit deze boom van nature op vochtige plaatsen (vandaar ook de Nederlandse naam moeraseik), toch doet deze boom het bij ons ook op drogere bodems. Voorkeur voor een voedselrijke grond. Voor neutrale en niet te zure gronden. Weinig gevoelig voor wind en strooizout.

Snoeien gebeurt in juni om krooncorrecties uit te voeren door langere zijtakken in te korten of weg te halen. Voor een meer ingrijpende snoei wacht je best tot oktober-december.

quercuspalustrisklein.jpg

Quercus palustris 'Green Dwarf'  in dakvorm

quercus-green-dwarf_b.jpg

 

quercus_palustris_blad_herfst.jpg

 

Quercus_palustris_b.jpg

Quercus palustris

quercus_palustris_blad_b.jpg

Quercus palustris - blad

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen