MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Quercus robur ‘Fastigiata Koster’

4775 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Quercus robur ‘Fastigiata Koster’

 124.gif

Naam

Quercus robur ‘Fastigiata Koster’

Nederlandse naam

zuilvormige zomereik

Familie

Fagaceae

Franse benaming

Chêne pédonculé pyramidal

Engelse benaming

Columnar English Oak

Herkomst

inheems

Hoogte

15m

Blad

onregelmatig veerlobbig, groter dan van de soort, loopt soms bruinrood uit, kortgesteeld

Bloemen

groenbruine onopvallende katjes

Vruchten

Algemeen

De Quercus robur of zomereik is bij ons een van de meest gekende inheemse bomen. Het is een boom die beladen is met symboliek. Onder oude exemplaren vond in de middeleeuwen de rechtspraak plaats. De boom staat ook symbool voor de wijsheid en voor de eeuwigheid. Quercus robur ‘Fastigiata Koster’ is een kloon geselecteerd uit Quercus robur Fastigiata.

De boom heeft een goed gesloten, compacte, ranke groeiwijze (tot 3m breed) en kan een hoogte van 15meter behalen. In tegenstelling tot Quercus robur ‘Fastigiata’ zal de kroon van deze boom op latere leeftijd niet uit elkaar zakken. De takken zijn grof en stug opgaand.

De stam is donkerbruin en op latere leeftijd diep gegroefd. Meestal wordt de plant tot beneden vertakt aangeplant. De onopvallende katjes groeien uit tot de alom gekende eikels. Deze zijn gesteeld en staan per 2 of per 3 bij elkaar.

Quercus robur ‘Fastigiata Koster’maakt een diep wortelgestel wat een goede bodemverankering garandeert. Zuileiken stellen vrij weinig eisen aan de bodem. Ze kunnen een wisselende grondwatertafel verdragen maar zijn wel vrij droogtegevoelig. (vooral de eerste jaren na de aanplanting). Het liefst groeien ze op open, vocht- en voedselhoudende zandleemgronden. Zomereiken zijn zeer windvast maar verdragen slecht de zoute zeewind. Ze zijn matig bestand tegen luchtverontreiniging. Quercus robur Fastigiata ‘Koster’ leeft in symbiose met bodemschimmels en is daardoor gevoelig voor verandering van groeiplaats. Het is aan te raden om deze boom aan te planten met een kluit of als containerboom.

Quercus robur ‘Fastigiata Koster’is een boom die de laatste jaren steeds meer en meer in onze straten opduikt. Het is een boom die op een beperkte plaats in beperkt grondvolume nog tamelijk goed zal groeien. Zelfs zonder snoei zal deze boom zijn elegante uiterlijk behouden. Quercus robur ‘Fastigiata Koster’ bezit een duidelijk strak wintersilhouet. Meestal behoudt hij zijn bruine bladeren tot diep in het voorjaar. Het mooist vind ik deze boom wanneer hij tot beneden vertakt blijft. Zijn slanke architectonische vorm komt dan het best tot zijn recht. De zuileik is perfect geschikt als lijnbeplanting of om op een beperkte oppervlakte hoogte te creëren. Bij de integratie van landbouwbedrijven in het landschap gebruiken wij regelmatig zuileiken. Op plaatsen waar er voor een brede groenstrook geen plaats is kunnen zij een goed alternatief bieden voor de compleet zonevreemde Italiaanse populieren (Populus nigra ‘Italica’).

Zuileiken zijn gevoelig voor de processierups. Veel mensen zijn allergisch voor de haartjes van deze rups. Houd daar alleszins rekening mee wanneer u deze boom denkt aan te planten. De aantastingen zijn zich de laatste jaren echter aan het stabiliseren en kunnen ondertussen bestreden worden.

Deze fiche werd samengesteld in opdracht van Groennet door:

clip_image003(34).jpg

Archi-Verde buro voor Landschaps -en tuinarchitectuur Van Aertselaerstraat 30 2320 Hoogstraten Tel.: 03/295 48 06 Fax: 03/314 79 02 e-mail:archiverde@telenet.be

www.archi-verde.be 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen