MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Raap

10013 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

RAAP

prima tonicum bij verzwakking

Wie herinnert zich niet zijn kindertijd, als men op de buiten een raapje uit de grond trok, wat afveegde en er meteen begon in te bijten. Het had een pittige smaak, oefende het gebit en was een gezond snoepje. Raapjes werden vaak gebruikt als groente voor de hutsepot in de winter. Ouderen zijn er dol op, het herinnert hen aan hun jeugd, terwijl jongeren wat aan de smaak moeten wennen. Rapen zijn heel gezond: voor de huid, de lichaamsgeur en de luchtwegen.

Een beetje geschiedenis

Rapen zijn afkomstig uit het Middellands-Zeegebied, net als de kolen. In de Oudheid en de Middeleeuwen werd de raap als geneeskrachtig gewas beschouwd. Men ontdekte echter ook al vlug dat ze in de keuken een plaats verdiende. Thans groeien ze in streken met een continentaal klimaat in Europa en West-Azië.

Rapen worden de dag van vandaag geassocieerd met hutsepot. Aan de paarswitte knol hangt een oudbakken sfeertje dat eerder wordt geassocieerd met folkloristisch keuken­gerei, maar in onze moderne tijd van microgolfovens en keukenrobots wordt er vaak de neus voor opgehaald.

Vóór de komst van de aardappel was raap een belangrijk voedingsmiddel en vormde de basis van vele menu's. Na de komst van aardappel werd ze gedegradeerd tot veevoeder, maar ook op dat gebied moest ze uiteindelijk de duimen leggen voor biet.

Toch zijn raapjes een verrijking voor winterse bereidingen. Ze zijn erg voedzaam en heb­ben een heel aparte smaak.

Versterkend tonicum

Raapjes zijn heel gezond. Ze zijn aanbevolen voor kinderen, in geval van anemie, zwaarlijvigheid, bronchitis, angina, jicht, huidproblemen. Met rapen kan je ook zwaar­lijvigheid bestrijden, want 100 g rapen geeft amper 30 à 40 calorieën. Rapen zijn ver­frissend en versterkend en hebben een zuiverende werking, zoals bijvoorbeeld bij ver­velende ernstige okselgeur. Rapen hebben een goed effect op de luchtwegen en de lon­gen. Ze zijn gunstig bij gewrichtsontsteking, niersteen, blaasontsteking, bronchitis, hoest, keelpijn, TBC. Ze zijn rijk aan vitamine A, B, C. Verder ook aan suiker: 7,4% tegen een appel slechts 7,2%; aan arsenicum (het lichaam bevat slechts enkele milligrammen); aan magnesium (tegen infecties); fosfor (zenuwen); aan calcium, zwavel, koper en ijzer, dit laatste vooral in het blad, wat interessant is bij bloedarmoede. Ook nog aan jodium (schildklierwerking).

Medische tips

Ontstokenkeel: als gorgelmiddel sap van gekookte raap.

Eczeem,acné: (ter aanvulling van ontbrekende zwavel) dagelijks rauw eten; maar goed kauwen. N.B. Af te raden voor suikerzieken.

Ziekenbouillon: gekookte rapen zijn verfrissend; lang koken om goed te verteren.

Hoest: een goede borstdrank is: 100 g gesneden raap in 1 l water of melk gekookt; dan wat honing erbij. Drinken naar lust. Of geraspte raap in melk laten trekken; dan wat honing bijvoegen (2 rapen 6 uur in 1/2 l melk). Ook een uitgeholde raap met bruine sui­ker vullen, deze siroop per koffielepel gebruiken.

Als siroop: de helft sap en de helft suiker op zacht vuur: enkele eetlepels per dag. Winterhanden of huidontsteking, bij jichtaanvallen, om zweren te rijpen, fijt of ontste­kingen weg te nemen; om tandpijn te verlichten; zevenoog, opgezwollen delen; abces: kompres van raap, die a) gekookt en geplet of b) in de oven gebakken is: nog beter.

Urineafdrijvend: 6 g geplet zaad in lindethee; na afkoeling goed voor nierstenen. Kuur van sap of verse raap lost ureumzouten op, verbrijzelt steen in nier en blaas, helpt bij prostaat.

Planten en oogsten

Zaaien: men mag zaaien in april-mei om in juli-augustus te oogsten. Rapen worden hoofdzakelijk gezaaid in juli-augustus. Men oogst van september af. Voor de winter­voorraad: de rapen uittrekken in november, bij droog weer, de aarde verwijderen maar de knollen niet wassen.

Bewaren: de bladeren tegen de wortelhals afsnijden en in de kelder opbergen. Om goed te zijn en niet in zaad te schieten, moet de raap zeer vlug groeien en geoogst wor­den vóór haar volledige ontwikkeling. Een steenachtige grond of een grond waarop kort vóór het zaaien verse stalmest werd ingewerkt, kan slechts vertakte rapen voortbrengen. Worden de rapen te vroeg gezaaid of als groeistilstand optreedt ingevolge droogte, wor­den ze hol.

Pijnstillend en hoestwerend

Rapen werden in de volksgeneeswijze veel gebruikt. Ze werden gekookt tot een papje, om op pijnlijke zweren en gevaarlijk evoluerende ontstekingen gelegd te worden. Verder werd sap van gekookte rapen, met kruiden en honing bereid, gegeven tegen hoest en bronchitis. De raap is onbetwistbaar urinedrijvend en zuiverend, en werd onder andere gebruikt tegen kwalijke okselgeur.

Heb je nog eens last van pijnlijke kloven, steenpuisten of abcessen, laat dan een of meer rapen langdurig koken. Haal ze door de groentemolen en leg de nog warme brij als omslag op de pijnlijke plek. Het resultaat zal je verbazen: je voelt de pijn wegtrekken!

Grootmoeders tip van Winiefred

Velen vragen zich af wat ze in de winter zullen klaarmaken. Maar heb je al eens aan rapen gedacht? In de soep bijvoorbeeld, in aardappelpuree, gestoofd of bij stoverij? Heerlijk gewoon!

Varkensvlees, kalfsvlees en eend gaan best met rapen samen. Aan schapenstoverij verle­nen rapen een heerlijke, bijzondere smaak. In de soep en hutsepot is deze wintergroen­te onmisbaar.

Van rapen word je niet dik: 100 g rapen leveren aan het organisme slechts 30 tot 40 calo­rieën. Deze groente bevat wel veel suiker, maar ook heel wat water. Vandaar dat ze diu­retisch (vochtafdrijvend) is. Indien je een delicate spijsvertering hebt, eet je beter niet te veel rapen, want soms vallen ze wel moeilijk te verteren. Omwille van hun rijkdom aan zwavel beveelt men rapen wel eens aan voor mensen met huidproblemen.

Praktisch

De raapjes met een borsteltje schrobben (niet schillen). Stelen en bladeren mogen bij biologische teelt gebruikt worden als groente. De stelen en bladeren kunnen mee gestoofd worden. Mogen ook in tempura en beignets gebruikt worden in soep of hutse­pot. De knollen kan men ook in frieten of dunne schijfjes snijden en dan in frituurolie bakken. Opdienen met wat geroosterde sesamzaadjes. Rauw kan men ze in zeer dunne schijfjes met geroosterde sesam bestrooid tussen de boterham eten, zoals rammenas. Raapjes kan men goed combineren met andere knolgewassen. Kies jonge en verse rapen met een gladde, witte schil, want oude rapen kunnen ingewandsstoornissen veroorza­ken. Goede rapen liggen zwaar en stevig in de hand. Bij het doorsnijden moet het vruchtvlees doorschijnend zijn. De bladeren dienen er groen en fris uit te zien. De raap heeft een pittige geur die echter niet te sterk mag zijn. Lange rapen kan je makkelijker bewaren dan ronde rapen. Ronde rapen zijn zachter van smaak.


 

Winiefred weet raad

Ben je wat hees? Rasp raapjes en meng dit met suiker. Lepel het op, want het helpt!

Recepten

Gevulde rapen met kampernoelies

Ingrediënten:

4 rapen, 400 g kampernoelies, 2 eetl. olijfolie, 1 ui, 150 g gemalen gruyèrekaas, zout.

Bereiding:

Bij voorkeur dikke lange rapen nemen. Ze schillen en doorsnijden. Half uithollen. Ze in een zachte oven zetten en geleidelijk de temperatuur verhogen. Als ze half gebakken zijn, ze opvullen. Daartoe in wat olie een fijn­gesneden dikke ui laten bruinen, er kampernoelies (champignons) aan toevoegen, die in fijne stukjes werden gesneden, zouten, gruyèrekaas naar believen.

Meiraapjes

Meiraapjes smaken verrukkelijk in een zomerse groentesoep: je laat ze in blokjes gesne­den 15 à 20 minuten mee koken. Ook in aardappelsla kun je ze gebruiken: je snijdt ze in reepjes, kookt ze even, laat ze uitlekken en mengt ze met de gekookte stukjes aard­appel. En tenslotte: rauw zijn ze ook lekker, net als worteltjes. Lekker als hapje tussen­door en beter dan snoep!

 

Regenboog

Ingrediënten:

4 rapen, 6 wortelen, 2 eieren, 1/8 l room, peper en zout.

Bereiding:

Schil 4 kleine rapen en snij ze in stukken, evenals 6 wor­telen. Kook beide groenten afzonderlijk in gezouten water zacht. Maal ze fijn met mixer of zeef en roer ze apart even boven laag vuur, zodat overtollig nat kan verdampen.

Kluts 1 ei en 2 dooiers. Vermeng met 1/8 l room, wat zout en witte peper. Roer de helft bij de wortelen, de andere helft bij de raapjes.

Boter 6 ronde vormpjes of vuurvaste potjes. Leg er een laagje wortels in, vervolgens de rapen en dan de rest van de wortelen. Werk keurig; strijk de lagen telkens mooi glad.

Deponeer de potjes in een bain-marie, dek toe met alu­miniumfolie en zet ongeveer 20 minuten in een voorver­warmde oven van circa 175°C.

Haal de potjes uit het nat, laat ze enkele minuten rusten, kiep ze om op kleine verwarmde borden en serveer ze heet, al dan niet omringd met een of een andere romige saus.

 raap.png

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen