MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Raapstelen

2148 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Gewone groene (groenbladige): Brassica rapa

andere namen: snijkool, rubbekes, kelen

Raapstelen zijn het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol of meiraap. Als je de jonge blaadjes en het gewas laat groeien vormt er zich een knolletje of raapje. Het is een 'ouderwetse' of 'vergeten' groente. Afhankelijk van het type worden ze mét de worteltjes geoogst ofwel worden ze boven de grond afgesneden (als snijsla). Raapstelen behoren tot de koolfamilie.

De smaak van de blaadjes is pittig en het is een groente die rijk is aan vitamines (vitamine C), mineralen en veel ijzer.

TEELT

Laat de zaden voorkiemen in lauw water. Vermeng het zaad met grof zand en zaai dit uit op een klaargemaakt bed.. Lichtjes inharken. Niet uitdunnen. Zorg ervoor dat het perceel waarop je uitzaait voldoende vochtig is. Zaai je onder koud glas, dan moet je regelmatig luchten om smeulrot te voorkomen. Voorzie extra bescherming tijdens koude vorstperiodes.

Raapstelen teel je als voor- of nateelt. Vanaf februari kan je onder koud glas zaaien of vanaf maart buiten ter plaatse. De soort Rubbekens heeft donkergroene blaadjes en is goed bestand tegen koud weer.

Na een eerste oogst (afsnijden boven de grond) kan je na een drietal weken nog vaak eens oogsten.

Deze voorjaarsgroente eet je best zo vers mogelijk. Bewaar ze in de koelkast in een vochtige doek niet langer dan 2 dagen. Je kan ze ook blancheren (1.5 minuten) en invriezen.

Je kan ze rauw of gekookt eten (met kaassaus), in een soep of stamppot verwerken of in pastagerechten.


Externe link: raapstelen.nl

1 reactie

  • Marleen F. Marleen F. Raapstelen zijn dat rubbekens zoals ze in Antwerpen zeggen? Vrijdag 19 Februari 2016 om 09:20

Log in om een reactie te plaatsen