MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Meer weten over de Rabarber

8680 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Rabarber die we nu in de tuin verbouwen is een plant met een lange voorgeschiedenis waarvan de oudste verwijzingen teruggaan tot 2700 v.C. Hij komt oorspronkelijk uit de bergen van Noord-China en Tibet waar hij in die tijd vooral als medicinale plant gebruikt en gewaardeerd werd. In 1762 werd Rheum palmatum in Europa geïntroduceerd en in 1867 volgde Rheum officinale. Dit zijn twee rabarbersoorten met vooral medische kwaliteiten. Uit deze twee zou dan de Rheum rhabarbarum ontstaan zijn die we nu vooral als voedingsgewas gebruiken.

Rabarber - Rheum rhabarbarum (undulatum)
Duizendknoopfamilie: Polygonaceae

Plantkundig gezien is rabarber een doorlevende, winterharde struik die behoort tot de duizendknoopfamilie. Hij vormt een verdikte wortelstok en grote bladeren met vlezige, eetbare bladstelen. De bovengrondse delen van de plant sterven in de winter af, net zoals bij de vaste planten. De plant bloeit in mei/juni met wit/crèmeachtige bloemen die in pluimen staan. Bij rabarber worden al naargelang de kleur van de bladstelen zowat drie groepen onderscheiden:

 • soorten met groenvlezige stelen en een groene huid. Deze hebben de zuurste smaak.
 • soorten met groenvlezige stelen en een rode huid. Iets minder zuur.
 • soorten met roodvlezige stelen en een rode huid. De fijnste en meest zoete smaak.


Hij doet het zowel in de zon als op een schaduwrijkere plek. Een zonnige plaats verzekert echter een grotere opbrengst. Een goede vruchtbare, vochthoudende bodem is ideaal. Deze mag zelfs licht zuur zijn. Voor het planten voorzie je het perceel van grote hoeveelheden compost, mest of humusrijke grond. Het zijn forse planten met grote bladeren. Zet ze ongeveer 1m uit elkaar. Planten doe je best in het najaar oktober/november. In het voorjaar geef je de planten wat extra meststof. Wie rabarber wil telen in de moestuin moet er rekening mee houden dat de plant meerdere jaren op dezelfde plaats kan blijven staan.

Enkele tips:

 • In droge zomers moet je royaal water geven.
 • Zorg ervoor dat de planten in de winter niet op een plaats staan waar het grondwaterpeil hoog is of waar water niet kan wegtrekken.
 • Het eerste jaar na het aanplanten kan je best de planten met rust laten en nog niet oogsten, om de planten te laten aanslaan en uitgroeien.
 • Rabarber uit zaad kweken is een moeilijke, langdurige zaak met slechte resultaten. Daarom gebeurt de opteelt best door oudere planten (minimaal 3 jaar oud) in het najaar te vermeerderen door deling. Zorg ervoor dat de aparte delen 1 tot 3 gezonde groeiknoppen bevatten. Geef de planten na het delen best een beschermende mulchlaag.
 • Na de langste dag niet meer oogsten en de planten laten rusten.
 • Om een vroege oogst te verkrijgen moeten de planten worden geforceerd.
 • Van ziektes en plagen heeft de plant weinig last. Al naargelang de standplaats en de weersomstandigheden kunnen de bladeren aangetast worden door valse meeldauw en bladluizen.
 • Bloemstengels mag u steeds verwijderen zodat de rabarberplant goed kan doorgroeien.

 

Gebruik
Voor gebruik in de keuken worden de bladstelen, die een friszure smaak hebben, gekookt gebruikt als groente en worden verwerkt in jams en compotes. Maak steeds gebruik van jonge bladstelen. Hoewel rabarber kan worden ingevroren kan hij toch best vers worden gebruikt. In een vochtige doek is rabarber nog zowat een week houdbaar in de koelkast. De stelen kunnen ook gewoon rauw gegeten worden. Ook in een fruitwijn kan rabarber verwerkt worden.

Rabarber is een krachtig laxeermiddel dat ook helpt bij maagklachten. Rabarber is caloriearm en bevat veel mineralen. Hij werkt bloedzuiverend en laxerend en helpt ook bij maagklachten.

Forceren
Om rabarber te forceren kan u in november de wortels rooien en opplanten in potten. Nadat de potten een koude periode hebben doorgemaakt haalt u ze binnen naar een warmere, donkere plek. Na 4 à 5 weken kan u de stengels oogsten.

U kan ook een emmer of pot buiten boven een plant zetten en deze afdekken met stro.

Tips

 • Omdat kalk in oxaalzuur oplost kan je eventueel een theelepel gezuiverd krijt (verkrijgbaar in de apotheek) toevoegen om de werking van oxaalzuur te neutraliseren. Zo kan rabarber geen kalk aan het lichaam onttrekken.
 • Zwangere vrouwen en mensen met nierstenen eten best geen rabarber.
 • Rabarberbladeren kunnen worden gekookt om er een gier van te maken die effectief is tegen wortelknobbelaaltjes en ook werkt tegen bladluizen.
 • Ook in de siertuin misstaan de grote bladeren niet
 • Wie echt alles wil weten over rabarber : www.rhubarbinfo.com

 

2 reacties

 • geert v. geert v. Zeer interessant! We zullen dat allemaal eens proberen... :)
  Zaterdag 1 Juli 2017 om 11:23
 • GA K. GA K. Dank voor deze uitgebreide info, ik wist het nog niet allemaal. Sprak vandaag nog een tuinliefbber die zei dat het gene kwaad kon om nu nog rhubarb te eten uit de tuin.
  Zaterdag 16 September 2017 om 20:04

Log in om een reactie te plaatsen