MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Rabarber - Teeltinfo

3043 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Rheum x hybridum Duizendknoopfamilie

Rabarber beschouwt men soms als fruit maar het is een groente. In de moestuin krijgt deze plant een plaats voor meerdere jaren. Het zijn de vlezige stelen met een zurige smaak die worden verwerkt in compotes of als dessert worden gegeten.

Rabarber kan je vermeerderen uit zaad maar het is niet eenvoudig, en geeft vaak slechte resultaten. Daarom kan je best planten aankopen. Gekoelde planten in pot kunnen van november tot eind juni worden uitgeplant. Rabarber kan het best worden vermeerderd door deling van de wortelstok bij volgroeide planten.

rabarber06.jpg

Standplaats
Geef de planten een zonnige plek en een vruchtbare, vocht vasthoudende aarde die goed gedraineerd is. Als je op erg vochtige grond tuiniert kan je de planten best op 'ruggen' telen. Er mag flink wat organisch materiaal aan de grond toegevoegd worden bij het planten. Vermijd een kalkrijke grond. Zet de planten ongeveer 1m uit elkaar. In het eerste jaar na de plant moet je de planten regelmatig water geven. Om de drie à vier jaar moet je de planten delen om ze te verjongen. In het voorjaar (maart/april) mag je de planten wat extra meststof toedienen.
Lees meer

Forceren
Planten in volle grond forceer je door ze halverwege de winter af te dekken met een grote pot en rondom de pot compost, stro of mest aan te brengen (voor de warmte). De scheuten die verschijnen moeten snel geoogst worden.

Oogsten
Je kan oogsten tot zowat halfweg de zomer. Laat de planten daarna voldoende blad produceren om voedselreserves voor het volgende jaar aan te leggen.

Goed om weten

  • Rabarberbladeren bevatten oxaalzuur en zijn daardoor giftig. De bladeren kan je in water koken om er een gier van te maken die beschermt tegen wortelknobbelaaltjes. Vóór het zaaien of uitplanten van leden van de koolfamilie kan je het perceel begieten met deze gier om knolvoet te voorkomen.
  • De rabarberbladeren kunnen soms huidirritatie veroorzaken.
  • De wortel was in de Chinese geneeskunde al heel lang gekend omwille van zijn laxerende werking.
  • Rabarberstengels kunnen rood of groen zijn of iets daar tussen. De rode kleur wordt veroorzaakt door de anthocyaanpigmenten.
     

Aansluitende info 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen