MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Rammenas

5757 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
versterkt en zuivert gal, lever en luchtwegen

Je zou het zo kunnen stellen: rammenas is de haver van het menselijk werkpaard. De Egyptenaren kregen er kracht door om hun piramiden te bouwen, want rammenas is aansterkend vanwege de vitamines, mineralen en etherische oliën, is uitstekend voor de gal, lever en darmen en geneest aandoeningen van de luchtwegen. Ze maakt voedsel pittiger en past bij koninklijke maaltijden. Je kan rammenas goed bewaren en in veel recepten gebruiken. 

 rammenas.png

 

Een beetje geschiedenis Rammenas is eigenlijk een grote zwarte radijs (radis noir in het Frans) en vindt waar­schijnlijk haar oorsprong in Azië. Rammenas was al bekend in het oude Egypte. De Egyptenaren aten rammenas met een teentje knoflook erbij en de oude Griekse genees­heren kenden reeds de hoestdempende werking van rammenas. Zo zijn in de tempel van Apollo in Delphi een gouden rammenas, een zilveren kroot en een loden koolraap afge­beeld. Men vermoedt dat de rammenas een kruising is van een zeeradijs met een Aziatische soort. In elk geval was rammenas 3000 jaar geleden al bekend in Oost-Azië. In de piramide van Cheops heeft men aanwijzingen gevonden dat ze in die tijd reeds tot het Egyptische volksvoedsel behoorde. Voor de 15de en de 16de eeuw was er in onze streken nauwelijks sprake van rammenas, maar nadien werd de groente beter bekend als geneesmiddel bij gal- en leverproblemen. Sindsdien wordt rammenas vaker bij ons gebruikt.  

Uitstekend voor lever, gal en luchtwegen

Hoewel weinig toegepast, is gestoofde rammenas een zeer lekkere groente, en boven­dien uitstekend voor de gezondheid. Rammenas bevat veel vitamine K en de mineralen magnesium (sterkend en krampstil­lend), kalium (goed voor de spieren), natrium, ijzer, calcium, zwavel, koper en fosfor en ook vitamine B1 en B2. De scherpe smaak is afkomstig van de zwavelhoudende mos­terdolie. Op zich heeft rammenas slechts weinig voedingswaarde en dus kunnen men­sen die een vermageringsdieet volgen de groente zonder problemen gebruiken. De pikante smaak veroorzaakt speekselvorming en wekt een gezon­dere eetlust, een betere klierwerking en gemakkelijker vertering op. Rammenas versterkt ook de doorbloeding, prikkelt het slijmvlies, wakkert de levensfuncties aan. Als men er te veel van gebruikt, prikkelt en irriteert dat de maag en veroorzaakt het braakneigingen. Matigheid is dus beslist op zijn plaats.  

Medische tips

Rammenas kan je op vele manieren en tegen verschillende kwalen gebruiken. Mond: gekauwd blad versterkt tandvlees en zuivert de adem.

Verkoudheid, neusverstopping, bronchitis en hoest: geraspte rammenas aangevuld met gomasio (geroosterde sesam zaadjes met zout) bij de maaltijd.

Tandpasta: 30 g rammenas + 30 g venkelzaad + 15 g pepermunt in 1 l brandewijn (cognac) gedurende 15 dagen laten trekken, als lotion op het tandvlees toepassen: ver­sterkt het tandvlees.

Bronchitis: 1 dosis rammenas + 2 doses honing, 1 eetl. voor elke maaltijd.

Ademstoornissen, angina, jicht, steen, ischias, reuma, neuralgie: aftreksel maken van 20 à 30 g rammenas in 1 l witte wijn gedurende 15 dagen laten trekken. 

Luchtwegaandoeningen: sap van rammenas: 6 weken lang 2 kopjes per dag en per theelepel verspreid over de dag drinken; helpt ook tegen galsteen.

Blaasziekte: 120 g vers sap in 20 g honing elke morgen gedurende 3 à 4 dagen.

Leverstoornis: de maximale dosis van 1 theel. sap per dag.

Hoestsiroop: wortel uithollen, vullen met honing of kandijsuiker, 1 dag laten staan, door een geboord gat het vocht in een glas opvangen, 1 theelepel elk uur van de dag.

Astma: een grote rammenas fijn raspen + sap van 1 citroen toevoegen. Verschillende malen per dag een kleine lepel tussen de maaltijden innemen: geeft een brandend gevoel en doet wenen, maar is een paardenmiddel.  

Planten en oogsten

Rammenas is een bolgewas dat eigenlijk op elke grondsoort groeit. Hoewel rammenas een typische wintergroente is, heb je een zomer- en een wintersoort.

Zaaien: winterrammenas stelt een fijngehakte grond op prijs en men zaait tussen half juni en half juli op rijen met een tussenruimte van ongeveer 20 cm. Het zaad goed onderharken en de grond aandrukken. licht begieten. Als de grond te droog wordt, kan men last krijgen van aardwormen. Je moet een goed bemest perceeltje uitkiezen, met een flinke humusvoorraad zodat in deze warme maanden nooit watergebrek optreedt. Pas liefst wisselcultuur toe en zaai niet op dezelfde plaats rammenas waar die vorig jaar heeft gestaan.

Oogsten: omdat de knollen heel snel groeien, kun je ze in het begin van de herfst al oogsten. Zes weken na het zaaien kunnen ze al geschikt zijn voor consumptie. Als je ze de hele winter wil bewaren, kan je ze best in oktober oogsten, zodat ze gevrijwaard blij­ven voor nachtvorst.

Bewaren: de rammenasknol moet vorstvrij worden gehouden en bewaard. Als de ram­menas is geoogst, kan zij best in een vorstvrije kelder in vochtig zand worden bewaard, waardoor zij lang vers blijft.

Grootmoeders tip van Winiefred

Rammenas kauwen versterkt het tandvlees dat aangetast is door zweren, parodontitis en is een uitstekend preventief middel tegen tandwortelontbloting. Bij slapeloosheid en / of zware dromen helpen kompressen van geraspte rammenas op elke kuit. Dit helpt stuwing van het bloed naar het hoofd voorkomen en bestrijden.

Hoestsiroop op grootmoeders wijze: vul een diep bord met schijfjes ram­menas. Strooi er bruine rietsuiker of honing over en zet er een ander bord bovenop (geen plastieken). Laat 24 uur trekken. Zeef en doe de inhoud in een flesje. Bewaar dat op een donkere plek. Kinderen krijgen 3 keer per dag een theelepel, volwassenen drie keer een eetlepel.  

Praktisch

Rammenas moet je vers gebruiken en niet verdroogd of aangesneden laten liggen, anders verliest zij haar eigenschappen. Rammenas mag je niet in te grote hoeveelheden eten, maar wel regelmatig. Wie last heeft van gevoelige darmen of maag, moet extra voor­zichtig zijn, want het is een scherpe groente. Na het uitgraven, moet je rammenas op een vochtige plaats op aarde leggen gedurende 2 à 3 dagen. Daardoor worden ze beter en gezonder. Een matige koelte is best. Bij aankoop: knijpen om zachte, voze plekken aan te voelen. De groente mag niet te hol klinken. Rauw, in schijven of geraspt op de boter­ham en zoutloos is het een lekkernij.

Winiefred weet raad

Je krijgt gezonde en goed functionerende hersenen als je geregeld rammenas eet. Deze groente reinigt het lichaam van binnenuit en geeft je als het ware een darmspoeling. Rammenassap en -siroop is tevens een bekend familiegeneesmiddel bij aanhoudende hoest.


 

Recepten


Salade van rammenas

Ingrediënten: 1 rammenas, 1 kleine witte kool, 1 krulandijvie, 2 tomaten, vinaigrette.

Bereiding: 1 kleine witte kool en 1 krulandijvie in dunne reepjes snijden. Een rammenas schillen en grof raspen. 2 kleine tomaten wassen en in partjes snijden. Alle goed uitgelek­te groenten op de serveerschaal schikken, overgieten met een flink gekruide vinaigrette­saus en bestrooien met gehakte peterselie.  


Gevulde rammenas

Ingrediënten: 2 mooie rammenassen, 200 g margarine, 3 eetl. dikke tofu room, 1 theel. zout, 1 theel. gember, 50 g in fijne reepjes gesneden kaas, 50 g in fijne blokjes gesneden seitan, 20 g augurken, 1/2 rode paprika, 1 eetl. gehakte peterselie, 1 eetl. gehakte bieslook.

Bereiding: De rammenassen mooi wit schillen en uithollen met een grapefruitmes, met een draaiende beweging. De margari­ne met de tofu room, zout en gember schuimig roeren. De in dobbelsteentjes gesneden seitan met de kaas, de gehakte paprika’s en augurken aan de massa toevoegen. Eveneens de peterselie en de bieslook erbij mengen. Verder op smaak brengen met wat zout. Deze smeuïge massa in de rammenas aanbrengen en goed aandrukken. In de koelkast leggen en door en door koelen.  


Rammenasaardappelsap

Ingrediënten: 1 rammenas, 2 aardappelen, sap van 1 citroen, 1 l groentebouillon, tijm, bieslook, peper en zout.

Bereiding: De rammenas schillen en in kleine stukjes snijden of ras­pen. De aardappelen schillen en in kleine stukjes doen. Samen in de liter groentebouillon gedurende 20 minuten gaar­koken met takje tijm. Pureren en aanlengen met water of melk. Goed doorkoken en op smaak brengen en royaal peterse­lie aan toevoegen. Opdienen met wat geraspte rammenas.


Schijfjes rammenas met honingmosterdvinaigrette Ingrediënten 1/2 rammenas, 1 el pikante mosterd, 1 el vloeibare honing, 1 dl notenolie, 1 dl arachideolie, marjolein, zeezout, zwarte peper

Bereiding: -Schil de rammenas en snijd in zeer dunne plakjes -Kruid met zeezout en peper en laat even rusten -Meng voor de vinaigrette eerst de mosterd en de honing en voeg daarna al roerend de notenolie en de arachideolie toe. -Kruid met zeezout en peper -Besprenkel de rammenas met de vinaigrette en leg er enkele verse blaadjes marjolein op.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen