MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Reuzenpalm pleegt zelfmoord

1583 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Reuzenpalm pleegt zelfmoord


Op het Afrikaanse eiland Madagascar hebben onderzoekers onlangs een nieuw soort palmboom ontdekt. De onderzoekers staan verbaasd over dit aparte exemplaar. De boom bloeit namelijk maar eens in de honderd jaar en is groot, zo’n 20 meter hoog. Maar het écht bijzondere aan deze boom is dat hij zichzelf vernietigt.

 palm1.jpg

Tijdens de bloei produceert de boom in de top een lange scheut die op een asperge lijkt. Na een paar weken groeit deze scheut uit tot iets dat op een kerstboom lijkt. De takken van deze scheut krijgen honderden kleine bloemetjes, die uitgroeien tot fruit. Dit proces put de voedselreserve van de boom echter dermate uit dat hij sterft. De boom werd bij toeval ontdekt door Xavier Metz, een Fransman, die een cashew plantage beheert in Madagascar. Tijdens een wandeling met de familie in een afgelegen gedeelte van het eiland liepen ze tegen een reusachtige palm aan met een piramideachtige groep bloemen in de top. Ze hadden nog nooit zoiets gezien, namen foto’s en plaatsten deze op het internet. Deze foto’s trokken de aandacht van Dr. John Dransfield, ’s werelds autoriteit op het gebied van palmbomen. 

palm2.jpg

De naam van deze reuzenpalm, Tahina spectabilis, en zijn opmerkelijke levenscyclus zijn in een gedetailleerde studie door wetenschappers van Kew Gardens in het Botanical Journal van de Linnean Society bekend gemaakt. Spectabilis betekent “gezegende” of “beschermd zijn” in het Maleis, Tahina is de naam van de dochter van Xavier Metz. DNA-analyse wees uit dat deze palm niet enkel een nieuw soort was maar zelfs een geheel nieuwe genus binnen de stam Choniophoeniceae. Er zijn maar drie andere soorten bekend binnen deze stam en deze zijn verspreid over Arabië, Thailand en China. Het is een raadsel hoe deze palm in Madagascar terecht is gekomen.

Men heeft enkele zaden van de palm naar diverse botanische tuinen gestuurd. De rest wordt achtergelaten om hun eigen weg te zoeken.

palm3.jpg

De vindplaats van de boom wordt niet bekend gemaakt en men hoopt de lokale bevolking ervan te kunnen overtuigen dat deze bomen bijzondere waarde hebben. Het eiland is begroeid met vele soorten palmen die in geen ander deel van de wereld voorkomen. De bomen zijn van groot economisch belang voor de lokale bevolking, die ze gebruikt voor voedsel, huizenbouw, gereedschap en medicijnen.

Bronnen:  Kew Gardens   en   Grenswetenschap

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen