MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Rhus typhina - Azijnboom - Fluweelboom

21743 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Rhus typhina

Naam

 Rhus typhina

Nederlandse naam

 Fluweelboom, azijnboom

Familie

 Anacardiaceae - Pruikenboomfamilie

Herkomst

 Noord-Amerika (Oosten)

Categorie

 Bladverliezende, wijd spreidende heester

Hoogte

 3-4m

Breedte

 tot 5-6m

Blad

 Glanzend groene, oneven geveerde bladeren met 11-31 deelblaadjes. De deelblaadjes zijn tegenoverstaand. De onderzijde is grijsgroen. Verspreid Eivormig tot langwerpig. 6-15 paar blaadjes. Scharlakenrood in de herfst. Bladrand gezaagd

Bloei

 Geelgroen in 20cm lange trossen/pluimen. De mannelijke zijn groter dan de vrouwelijke en zitten op gescheiden planten. Tweehuizig.  De vruchten verschijnen aan de vrouwelijke planten, het zijn rode 'fluwelen' rechtopstaande kaarsen. Deze blijven zeer lang in de winter aan de plant.

Bloeitijd

 Juni-juli.  De bestuiving gebeurt door insecten.

Standplaats

 Volle zon. Liefst kalkhoudende grond. Droge tot frisse vruchtbare grond. Geschikt voor de meeste tuingrond die niet te nat is. Alhoewel de fluweelboom bestand is tegen wind en  luchtvervuiling en ook tegen zout en droogte, is enige  voorzichtigheid geboden; de jonge takken zijn vrij broos en breekbaar en verdienen daarom een min of  meer beschutte plaats.

Algemene kenmerken

 Grote bladverliezende struik met meerdere stammen, die geschikt is om als solitair toe te passen of in heestergroepen. De jonge twijgen hebben een fluweelachtige beharing, vandaar de Nederlandse naam. Ze bevatten ook melksap. Vooral de herfstkleur van de bladeren geeft deze heester zijn decoratieve waarde.  De vruchtkolven aan de toppen van de takken, blijven  tot in het voorjaar zitten. Het is een heester die vaak niet te oud wordt. De azijnboom geldt als zwak giftig. Het grootste gevaar bestaat uit huidirritatie bij contact met het melksap. Door wortelscheuten vormt hij soms dicht struikgewas  

Snoeien

 Weinig snoeien omdat de grillige vorm ook de sierwaarde van deze heester bepaalt. Oudere exemplaren kunnen worteluitlopers vormen  die de hele zomer kunnen worden weggesnoeid.

Cultivars

 'Dissecta': een mooie en bekende cultivar met diep  ingesneden blaadjes. Blijft kleiner en heeft een mooie,  intense herfstkleur.

 

Rhus_typhina_winter.jpg

rhus_typhina_winter(1).jpg

 Rhus typhina winterbeeld

Rhus_typhina_Dissecta.jpg  Rhus typhina 'Dissecta'

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen