MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Robotmaaiers in opmars

1381 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Wanneer de lente eraan komt, moet het gras opnieuw regelmatig gemaaid worden. Meer en meer Belgen kiezen er echter voor om dit wekelijks terugkerende corvee te laten uitvoeren door een robotmaaier. Wanneer de tuin een grote oppervlakte heeft, wordt deze aankoop nog interessanter. Het bedrijf Belrobotics biedt hiervoor een oplossing met zijn robotmaaiers Bigmow® en Parcmow®. Dankzij het gebruik van de modernste technologieën wordt de tuin meer synoniem voor vrije tijd en genieten.

De trend is onomkeerbaar: meer en meer landgenoten laten hun gras maaien door een robot. In 2007 steeg de verkoop van robotmaaiers met 50% in België. Met de huidige evolutie zal binnen vijf jaar 1 gazon op 5 door een maairobot onderhouden worden. Het Belgische bedrijf Belrobotics plukt mee de vruchten van dit succes. De jonge onderneming uit Waver ontwikkelt en assembleert haar eigen toestellen, Parcmow® en Bigmow® genaamd. Ze zijn ideaal om grasvlaktes van 30 are tot 2 hectare te maaien.

De jongste maanden kloppen ook meer en meer dealers spontaan bij Belrobotics aan om hun producten te verdelen. De markt van de klassieke zitmaaier glijdt immers af, omdat de mensen steeds minder bereid zijn het wekelijkse maaicorvee zelf uit te voeren: ofwel schakelen ze een tuinonderhoudsbedrijf in, wat nogal duur is, ofwel installeren ze een maairobot.

Overdag maar ook ‘s nachts

Belrobotics werd opgericht in 2002 en ontwikkelde een prototype dat in de jaren erna werd getest en bijgestuurd. In 2004 ging het eerste model in productie. Vandaag worden de producten Bigmow® en Parcmow® te koop aangeboden in meer dan 10 landen. Ze zijn bestemd voor particulieren met een tuin van 30 are of meer, maar ook voor steden en gemeenten, voetbal- en golfclubs, luchthavens, hotels,… kortom al wie een groot grasveld mooi wil laten maaien. 

De Bigmow® en Parcmow® nemen niet alleen veel werk uit handen. Ze zijn ook geruisloos, ze produceren geen uitlaatgassen en zijn nooit moe. Beide machines werken op batterijen. De Bigmow® kan 1,5 uur onafgebroken maaien. Dan keert hij zelf terug naar zijn laadstation om de batterijen op te laden, waarna hij meteen weer aan de slag kan. De tijd die de eigenaar uitspaart, kan gebruikt worden voor andere karweitjes of om gewoon in de tuin te zitten. 

De robot kan zo geprogrammeerd worden dat hij maait wanneer het voor het gezin best past. Dat kan zowel overdag als ’s nachts zijn. Het terrein dat wordt gemaaid, wordt afgebakend met een omtrekdraad. De draad ligt op een vaste afstand van de rand van het gazon. Hij kan met draadpinnen worden vastgezet en is binnen enkele weken overgroeid. Maar beter is natuurlijk nog om de kabel in te graven, liefst in een flexibele plastic beschermhuls. 

Doordat Bigmow® en Parcmow® volautomatisch en geruisloos maaien, kunnen ze ook op zondagen werken, iets wat vandaag in de meeste gemeenten verboden is. 

 

Regen

Een niet te verwaarlozen troef in ons klimaat, is dat de Bigmow® en Parcmow® ook feilloos werken bij regen. Ze moeten enkel wat vaker worden schoongemaakt. Als het dagen en soms weken na mekaar slecht weer is, is het een groot voordeel door te kunnen maaien. De zitmaaier biedt dan geen oplossing, wegens grasplakken die blijven liggen of wegens spoorvorming en terreinbeschadiging onder zijn hoge gewicht. 

Met zijn maaibreedte van 105 cm heeft de Bigmow® bovendien het grootste bereik van alle bestaande machines. Toch blijft hij een lichtgewicht (48 kg), waardoor het gemaaide terrein niet verzakt en mooi egaal blijft.

 

Hoe vaker, hoe liever

De klassieke grasmaaier of maaitractor wordt meestal slechts een of twee keer per week van stal gehaald. Een maaibeurt wordt soms al eens uitgesteld. En tijdens je verblijf op je vakantieadres wordt het gras superlang. 

De robotmaaier wordt continu ingeschakeld. Hoe vaker hij maait, hoe mooier het resultaat. Zo kan hij elke dag enkele millimeter maaien, ook als er niemand thuis is. Het grasafval wordt aldus tot een minimum beperkt en kan op het gazon blijven liggen. Dit vormt een dun laagje compost dat het gazon voedt en bevochtigt. 

Om te vermijden dat de robot gestolen wordt, is hij voorzien van een pincode. De machine kan ook geen spelende kinderen of huisdieren verwonden, want zodra de robot een obstakel aanstoot, keert hij om. 

Terugverdiend binnen 2 jaar

Om een uitstekend resultaat te verkrijgen, moet de robotmaaier juist en goed onderhouden worden. Het is aangewezen één tot twee keer per maand de onderkant met een borstel schoon te maken en de messen op beschadigingen te controleren. Na enkele maanden moeten de kleine snijmesjes worden vervangen; dit kan met een schroevendraaier eenvoudig door de eigenaar zelf worden uitgevoerd. Tijdens het winterseizoen gaat de robot terug naar de verdeler voor het jaarlijkse onderhoud. 

De Bigmow® en Parcmow® kosten respectievelijk 7.200 en 10.500 euro (21% BTW inbegrepen). Nauwelijks meer dan de prijs van een gewone zitmaaier van goede kwaliteit, terwijl de investering ruimschoots wordt gecompenseerd door de vele voordelen die de robotmaaier biedt. Voor de installatie van de omtrekdraad dient een bedrag van 500 tot 1500 euro te worden opzij gezet, naargelang de grootte van het terrein. Dit is uiteraard een eenmalige uitgave. Tegelijk echter besparen Parcmow® en Bigmow® uren werk – van jezelf of je tuinman, het toestel kan op elk moment van de dag maaien, produceert geen afval of uitlaatgassen en je bespaart op bemesting. Bij zakelijk gebruik verdient de robotmaaier zichzelf terug in een tijdspanne van minder dan 2 jaar. 

 

Prijs- en productinformatie: 

Wie meer informatie wenst over de producten of de dealers in zijn buurt, kan steeds terecht op www.belrobotics.com, info@belrobotics.com of op tel. +32 (0)10 48 00 35 tijdens de kantooruren.

Big mow 003

Parc mow 003

1 reactie

  • Kees v. Kees v. Wij hebben bij de lokale golfclub ook goede ervaringen met robots van Belrobotics. Wat meer informatie consumenten en professionele robotmaaiers is ook hier (bron: https://goo.gl/2hZgTK) te vinden.
    Woensdag 13 Juni 2018 om 09:58

Log in om een reactie te plaatsen