MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Rode bieten

6146 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Rode biet heeft haar grote voor- en tegenstanders. Je houdt er van of niet: de kleur, de smaak, de eigenschappen. Toch is het ook nu nog een interessante groente die haar nut niet enkel aan tafel heeft, maar in de preventie en de behandeling van kanker en tumoren zinvol is. Uiteraard blijft behandeling bij gespecialiseerde artsen een prioriteit.

Een beetje geschiedenis

Rode biet dankt haar naam uiteraard aan het uitzicht. Ze heeft de vorm van een biet en is donkerrood gekleurd. Soms wordt ze ook bietenkroot genoemd, in het Frans la better­ave rouge. Ze is reeds bekend en gewaardeerd vanaf de periode van Christus, hoewel ze niet zo veel werd gekweekt. Vanaf de 13de eeuw heeft ze zich via Duitsland – waar ze het hoofdbestanddeel van het voedsel van arme boeren vormde – verder door Europa verspreid. In Frankrijk wordt ze pas in de 16de eeuw vermeld en wel door ene Olivier de Serres uit de Ardèche, waar de biet snel populair werd. Zodra de suikerbiet in de 19de eeuw aan populariteit won, geraakte de rode biet wat op de achtergrond. Maar dankzij recent wetenschappelijk onderzoek is de rode biet weer in opmars, vanwege haar belangrijke therapeutische eigenschappen: versterkend, weerstandsverhogend, bloed­zuiverend, bloedvormend en kankerwerend. in Rusland en Oost-Europa is de rode biet een van de meest gebruikte groenten in koude en warme gerechten. Wie in Rusland geen borsjt (bietensoep) heeft gegeten, is er niet geweest. Extracten van rode biet dienen ook om snoep of eetwaren te kleuren.

rode_bieten.png

Uitermate gezond

Rode biet heeft belangrijke basenoverschotten: kalium, natrium, calcium, magnesium. Rode biet is rijk aan vitamine B1, B2, B6, C, P, en A en ook aan betonine waardoor ze diuretisch en antibacterieel is. Ze heeft een hoog ijzergehalte, die de werking van de rode bloedlichaampjes activeert, ze regenereert en stimuleert. Ze bevat zeldzame mine­ralen zoals strontium, rubidium, broom, mangaan en lithium. Dit laatste is dan ook goed voor de zenuwen en tegen depressie.

Verse rode biet levert een behoorlijke hoeveelheid vitamine C (10 mg), kalium (336 mg) en fosfor (45 mg). Met 41 kcal / 100 g blijft de groente caloriearm. Rode biet is een eer­sterangs therapeu­tische groente en verhoogt de algemene weerstand. Rode biet is bij­zonder heilzaam bij kwaad­aardige gezwellen: het is bewezen dat ze de kankerontwik­keling remt en ze neutraliseert de ongunstige eigenschappen ervan. Rode biet helpt ook de schade veroorzaakt door röntgenbestraling te herstellen. Is opwekkend bij koorts­toestand, werkt prima bij een beginnende griep, desinfecteert en beschermt tegen ziek­te, heft inwendige krampen op en is aanbevolen voor verzwakten. Ze werkt gunstig op de vertering, prikkelt en sterkt de met de darm samenhangende klieren, vergemakkelijkt maag- en darmwerking, vermindert de koorts en verlicht zo de taak van de lever en andere organen. Ze zuivert het bloed door bezinksels in de weefsels te verwijderen (van­wege de calcium en kalium) en is dus een kostbaar middel bij hart- en circulatieaan­doeningen en bij reumatische en gewrichts­ziekten.


 

Planten en oogsten

Bij rode bieten zijn de knollen de eetbare wortels. De vorm van de knol kan rond of lang­werpig en puntig zijn. Kleine bietjes zijn na 12 weken te oogsten. Het seizoen voor rode bieten loopt van mei of begin juni tot in de winter.

Teelt geen bieten op vers bemeste grond. Een vroeg gewas kan alleen worden geteeld op goed gedraineerde, vruchtbare grond, die vroeg in het voorjaar is bewerkt, maar een late teelt is niet zo veeleisend. Een open zonnige plek is het best.

Zaaien: bietenzaden kiemen niet goed beneden 7°C. Om de kieming te versnellen weekt men de zaden een uur lang voor het zaaien. Vroege teelt: zaai eind februari of begin maart 2 of 3 zaden van ronde, niet schietende rassen met 10 cm tussen­ruimte onder kappen of in een bak in rijen op 18 cm. De planten worden later op één gezet. Late teelt: zaai in mei en juni twee à drie zaden van ronde of lange rassen in de koude grond met 10-15 cm tussenruimte en 30 cm tussen de rijen. Overwin­terende bie­ten: zaai eind juni en juli twee à drie zaden van geschikte ronde rassen met 7,5 cm tus­senruimte en 30 cm tussen de rijen.

Water geven: geef bij warm, droog weer de planten wekelijks water. Geef echter niet te veel, omdat een overmaat aan water te veel blad ten koste van de wortel geeft. Breek blaadjes met witte slingerende gangen, veroorzaakt door de bietenvlieg, af en vernietig deze. Beschadigde knollen bloeden gauw, zodat men voorzichtig moet zijn.

Oogsten: ronde rassen kan men uittrekken zodra ze groot genoeg zijn. Vroege zaai­sels zijn klaar van mei tot juli. De hoofdmoot komt in augustus / september en moet wor­den gerooid om te gebruiken of op te slaan..

Schitterend geneesmiddel voor het bloed

Tientallen jaren geleden al had ik belangstelling voor de werkzame stoffen in rode bie­ten. De dieprode kleurstof moest volgens mijn overtuiging iets waardevols bevatten. Patiënten met bloedarmoede en bleekzucht raadde ik toen al aan brandnetels vanwege hun chlorofylgehalte, en bieten vanwege hun rode kleurstof te eten. Later dikte ik bie­tensap in een vacuümtoestel in totdat het de smeuïgheid van honing had bereikt. Mensen met lymfeziekten kregen daarmee uitstekende resultaten, ook bij bloedarmoede en bleekzucht. Ook bij stoornissen aan de lever kon je met bietensap goede resultaten opmerken. In de natuurgeneeskunde bemerkte men bovendien dat het regelmatig eten van bieten of drinken van bietensap bij leukemie de bloedkwaliteit verbeterde.

Grootmoeders tip van Winiefred

Vers sap is wekenlang houdbaar in de koelkast. Het sap of de poedervorm ervan is oplos­baar in water, karnemelk, yoghurt. Bij het bewaren moet je ervoor zorg dragen dat je de wortel niet kneust, omdat “bloedingen” van de wortel kunnen optreden. Het loof mag evenmin te kort worden afgesneden en het wortelstaartje mag helemaal niet worden ver­wijderd, anders wordt de bewaartijd gevoelig ingekort.

Praktisch

Verse rode bieten moeten bij aankoop stevig aanvoelen. Oudere exemplaren gaan rim­pelen. Witte concentrische kringen als men de biet doorsnijdt, wijzen ook op ouderdom. Winterbieten kunnen rauw in wit zand lange tijd bewaard worden. Bij het kopen van bieten moeten we er goed op letten dat de kleur donkerrood is en niet bleek roze. Gekookte krootjes zijn meerdere weken houdbaar op een koele, niet te droge plaats. Verse zomerbietjes bewaar je met loof  en al in de koelkast. Reinigen met borstel onder stromend water of 10 seconden in kokend water dompelen (kiemvrij). Zomer­bieten zijn veel sneller gaar (25 minuten) dan winterbieten (2 uur). Giet ze na het koken af, laat afkoelen en verwijder dan het velletje. Snijd in plakjes of blokjes, afhankelijk van de bereiding. Rode biet mixen met een zure appel geeft lekker en zeer gezond sap. Vers sap is wekenlang houdbaar in de koelkast.

Winiefred weet raad

Vind je de smaak van rode biet niet lekker, doe bij het sap wat korianderzaadjes en je zal het met veel meer plezier opdrinken!

Recepten

Rode bieten als warme groente

Ingrediënten:

750 g rode bietjes, 1 l water, 30 g vet of boter, 15 g bloem, 1/4 l warm water, 1 klein uitje, 5 kruidnagels, 1 theel. suiker, 1/2 theel. kaneel, peper en zout, sap van een 1/2 citroen, 2 eetl. zure room.

Bereiding:

De rode bietjes schoonmaken door wortel en blad eraf te snijden en de bieten onder de stromende kraan goed af te borstelen. Het water met wat zout aan de kook laten komen en de rode bieten in de pan doen. Weer aan de kook laten komen en op een kleiner vuur gaar laten wor­den. Daarna de bietjes schillen en in plakken snijden of schaven. Het vet of de boter smelten en de bloem erbij strooien. Al roerend een gele kleur laten krijgen. Beetje bij beetje het water erbij roeren. Het schoongemaakte en geraspte uitje erdoor roeren. Kruiden met de kruidnagels, snufje suiker, kaneel, zout en peper. Gedurende 5 minu­ten zachtjes laten koken. De rode bieten erbij doen en warm laten worden. Het pannetje van het vuur nemen en het citroensap en de zure room erdoor roeren. Op smaak afproeven en serveren.

Rode bietensalade met mierikswortelsaus

Ingrediënten:

1/8 l slagroom, 1 eetl. citroensap, 1 eetl. geraspte mierikswortel, 1/2 theel. mosterd, een snuifje zout, een mespunt suiker, 450 g bieten, 50 g zure appelen, bieslook.

Bereiding:

Klop de slagroom stijf. Roer citroensap, mierikswortel, mosterd, zout en suiker in een flinke kom door elkaar en werk er vervolgens de stijf geslagen room door. Controleer de smaak. Maak de bieten schoon en snijd ze in reepjes, doe hetzelfde met de appelen. Voeg dit alles bij het roommierikswortelmengsel en roer alles voorzichtig door elkaar. Strooi er wat klein geknipte bieslook over. U kunt dit geven bij gekookt rundvlees.

Ingelegde rode bieten

Ingrediënten:

1 kg rode bieten, 2 appelen, 3 uien, 10 witte peperkorrels, 6 kruidnagels, 1 laurierblad

Ingrediënten azijnsuiker oplossing:

1/2 l water, 3/8 l rode wijnazijn, 80 g suiker, een snuifje zout.

Bereiding:

Maak de bieten schoon en schaaf ze in geribbelde plak­ken. Snijd de uien in dunne ringen, schil de appelen, ver­wijder de klokhuizen en snipper ze niet al te klein. Leg bieten, uien en appelstukjes afwisselend in een glazen inmaakpot en verdeel de kruiden ertussen. Breng het water met de azijn, de suiker en het snufje zout aan de kook en giet het, kokende, over de inhoud in de pot. Laat goed afkoelen en sluit daarna met inmaakcellofaan af. je kunt deze ingelegde bieten in de koelkast circa 3 maan­den bewaren. Natuurlijk kun je de bieten ook zelf koken zo je dat wenst. Als ze gaar zijn, laat je ze afkoelen en bewerk ze dan verder zoals boven staat aangegeven.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen