MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Rode bieten - Teeltinfo

2082 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Rode bieten zijn zeer gezonde groenten. Het zaad heeft een speciale vorm en is eigenlijk een vruchtkluwen waarin meerdere zaden zitten. Naar de vorm toe zijn er platronde, kogelronde en cylindrisch gevormde soorten. Ook de kleuris niet enkel rood meer, er zijn ook gele, roze, paarse en zelfs witte!

Beta vulgaris var. rubra Ganzevoetfamilie

 

Zaaien

Vanaf half maart kan je zaaien. Neem dan aangepaste soorten zoals bijvoorbeeld Egyptische platronde om opschieten te voorkomen. Best is om rond begin april te starten als je zeker bent dat de temperatuur zo'n 7°C bedraagt. Jonge planten die worden blootgesteld aan temperaturen die lager zijn dan 10°C gaan sneller opschieten (doorschieten). Als je vroeg begint dek dan eventueel af met een vliesdoek. Omdat het harde zaden zijn kan je de zaden best een nacht voorweken. Zaaien kan tot begin juli. Spreid de teelt om regelmatig over verse bietjes te kunnen beschikken. Leg de zaden zo'n 5cm uit elkaar en 2cm diep in rijen die 30cm uit elkaar liggen. Na opkomst, als de planten zo'n 3 à 4 bladeren hebben moet je uitdunnen en de plantjes zo'n 10cm uit elkaar zetten. Je kan ook voorzaaien in potjes. Leg maximaal twee zaden per potje.

Standplaats

Maak de grond goed los en zorg voor een luchtige structuur tot op ongeveer 25cm diepte. Geef ze een vruchtbare grond en een zonnige standplaats. Een lichte vruchtabre maar goed gedraineerde grond is het meest geschikt om vroeg te starten, omdat deze makkelijker opwarmt. Rode bieten komen op het perceel van de wortelgewassen en kan je combineren met uien en knoflook maar niet met aardappelen, erwten, bonen, spinazie. Hou rekening met vruchtwisseling. Bij droge zonnige periodes, regelmatig water geven want een tekort geeft aanleiding tot taaie knollen. Hou het perceel onkruidvrij.

Enkele soorten:

  • Regala: mooie gladde kogelronde vorm. Kan vroeg gezaaid worden.
  • Boro: knollen met een dieprode kleur.
  • Pablo: F1-hybride, zeer fijne, rode biet. kan vroeg gezaaid worden.
  • Rocket: soort met een cylindrische vorm.
     

Goed om weten

  • Rode bieten danken hun kleur aan de betaïnepigmenten.
  • De geur van bieten is voornamelijk afkomstig van een aards ruikend molecuul dat geosmine heet.
     

Lees ook:  

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen