MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Rode kool

2342 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

 clip_image001.png

Wetenschappelijke naam

Brassica oleracea convar. capitata var. rubra

Familie

Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)

Indeling

Koolgewassen

Herkomst

Europa

Algemeen

Zoals de andere koolsoorten is rode kool een variëteit die afkomstig is van de wilde kool. Een overblijvende plant die voorkomt langs de kusten van West-Europa en in het mediterrane gebied. Rode kool behoort tot de familie van de sluitkolen en het is nog één van de weinige groenten die uitsluitend in volle grond worden geteeld. Het was in onze streken een vrij populaire groente omdat de teelt vrij eenvoudig was en de kolen zich ook in de winter goed lieten bewaren. In Engeland was de kool minder populair, daar gebruikte men ze lange tijd enkel om in te leggen.

Rode kool dankt zijn kleur aan het feit dat ze anthocyanen bevat. De typische koolsmaak bij kolen komt door de glucosinolaten. Dit zijn zwavelbevattende esters (glycosiden) die zich kunnen splitsen in een aglycon (mosterdolie), zwavelzuur en glucose. Laat kool niet te lang koken. Een te lange kooktijd zorgt voor zwavelverbindingen en deze zijn verantwoordelijk voor de typische koollucht.

Rode kool is caloriearm en bevat veel vezels, vitamine A en C.

Met appelen, uien, bruine suiker en gezouten of gerookt varkensvlees maak je van rode kool iets lekker.

*Rode kool is een decoratieve plant. Ook omwille van die eigenschap kan je ze telen.

Meer info:Winiefred over rode kool

Teelt

Er zijn een aantal mogelijkheden. De herfstteelt is de meest toegepaste. Voor de herfstteelt kun je vanaf eind februari onder koud glas zaaien in potjes of op een zaaibed. De plantjes worden uitgeplant in mei. Zet de plantjes ongeveer 50cm uit elkaar in rijen die zo'n 60cm uit elkaar liggen. Oogsten kan dan in oktober-november

Voor een vroege teelt wordt er onder verwarmd glas gezaaid in februari en de plantjes worden dan in april reeds uitgeplant.

Weeuwenteelt wordt niet veel toegepast. Hiervoor wordt in een koude bak gezaaid vanaf oktober en de plantjes worden in maart uitgeplant.

Rode kool heeft graag een voedzame grond die niet zuur is. Een zware grond is beter voor de teelt van kolen omwille van het geringere gevaar op knolziekte. Een lichte grond is echter meer geschikt voor vroege teelt omdat deze beter opwarmt.

Enkele tips:

  • vruchtwisseling is van groot belang bij de teelt van kolen.
  • zorg voor gezond plantgoed
  • dompel het plantgoed eventueel in een heermoesaftreksel.
  • vermeng kalk onder de grond alvorens uit te planten. -op vochtige slempgevoelige grond kun je beter kolen telen op verhoogde bedden.
  • niet uitplanten in koude grond -plant geurende kruiden in de buurt van kolen. Hierdoor worden schadelijke insecten misleid. Hyssop bijvoorbeeld zou het koolwitje meer aantrekken dan de kolen in de buurt
  • na de oogst geen plantenresten laten staan
  • u kan de jonge planten ook in bodemloze potten planten die gevuld worden met een potgrond waaraan kalk is toegevoegd.
  • laat ook geen planten of onkruiden in de buurt van kolen groeien die tot de kruisbloemfamilie behoren :koolzaad, gele mosterd, veldkers, pinksterbloem, judaspenning, herderstasje. Sommige van deze planten worden ook als groenbemester gebruikt! Gebruik deze dus niet op het perceel waar je kolen gaat telen.
     

Ziektes

Bij koolgewassen kan vooral knolziekte voor problemen zorgen. Dit kan je voorkomen door vruchtwisseling toe te passen en zeker zo'n 4 jaar te wachten vooraleer opnieuw kolen op hetzelde perceel te telen. *Koolvlieg kan je vermijden door de jonge planten af te dekken met bvb vliesdoek, of door koolkragen rond de planten aan te brengen. *Koolgalmug. kan je vermijden door vruchtwisseling toe te passen, natuurlijke vijanden inzetten of bijvoorbeeld selderie en tomaten tussen de kolen tre planten. *Slakken

 

 

Bewaren

Rode kool die je wenst te bewaren moet voor de vorst worden geoogst. Rode kool wordt het best bewaard bij een temperatuur die net boven het vriespunt ligt  (1°C - max 8 °C). Rode kool kan minimaal een week bewaard worden op een koele plaats. Aangesneden kolen altijd in plasticfolie in de koelkast bewaren. Verwijder steeds de buitenste bladeren vooraleer met de bereiding te starten.

 

 

Extra tip

Je kan de (hinderende) geur van kolen tijdens het koken min of meer ongedaan maken door een stukje geroosterd brood of een beschuit bij het kookvocht te doen.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen