MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Rode zonnehoed

1374 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Paardebloem

Betekent de wintertijd voor jou een en al kommer en kwel? Blijf jij ook nooit gespaard van die vervelende verkoudheden en grieperige toestanden? Ga de virussen en bacteriën eens te lijf met de rode zonnehoed (echinacea). Dit kruid werkt niet alleen als een natuurlijk antibioticum, het versterkt ook je immuunsysteem zodat je beter bestand bent tegen dreigende infecties. Bovendien zijn de bloemen zo mooi dat je alleen daarom al deze magische plant in je tuin zou halen.

Namen noemen

De rode zonnehoed, een lied van de familie van de samengesteldbloemigen of Compositae, is waarschijnlijk het enige kruid dat je beter kent onder de botanische naam, namelijk Echinacea. Inderdaad, dat is die thuisremedie die je van die vervelende verkoudheid en griep moet afhelpen. En dat doet dit kruid ook effectief, zoveel is bewezen. De rode zonnehoed die wij in ons kruidentuintje planten is meestal de Echinacea purpurea, al bestaan er ook nog andere soorten. zo is er ook de Echinacea palida en Echinacea angustifolia, die volgens sommigen zelfs nog krachtiger zijn. De naam 'rode zonnehoed' op zich hoeft waarschijnlijk niet veel uitleg. Die heeft het kruid uiteraard te danken aan de mooie rode bloem die als een elegante zonnehoed bovenop de stengel staat. Angezien echinacea in onze streken nog niet zo heel lang ingeburgerd is, zijn er geen volksnamen bekend.

Gezond met rode zonnehoed

De preventieve en geneeskrachtige werking van echinacea maakt dat het vandaag tot een van de meest verkochte kruiden behoort. De indianen waren ons echter een hele tijd voor. Zij waren immers de eersten die dit kruid gebruikten om allerlei ontstekingen, wonen en vergiftigingen met succes te behandelen. Vandaag beschouwen kruidendeskundigen deze rode zonnehoed (en vooral dan de wortel) als een kruid dat perfect in staat is allerhande ontstekingen tegen te werken en je weerstand aan te scherpen. Echinacea stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes die dienst doen als afweermiddel tegen infecties. De tinctuur kan gebruikt worden bij nierinfecties, slijmvliesontstekingen, tandvleesontstekingen, verkoudheden en ga zo maar door.

Ook de huidaandoening zoals puisten, abcessen en gordelroos moeten er met echinacea aan geloven. Hiervoor bestaan speciale zalfjes. Daarnaast zijn er ook nog tabletten, zuigtabletten en lippenbalsems met echinacea. Omdat voorkomen uiteraard beter is dan genezen, doet mensen die gevoelig zijn voor winterkwaaltjes er goed aan tijdens de herfst en winter een preventieve kuur te volgen: 2 maal 20 druppels tinctuur per dag. Verdun met een scheutje water. De kuur wel regelmatig onderbreken (bijvoorbeeld 3 weken wel, 3 weken niet). Wil je een onsteking genezen dan mag je de dosis opdrijven: 5 maal daags 20 druppels. Rode zonnehoed werkt als een natuurlijk antibioticum dat nog versterkend werkt bovendien. Geen nevenwerking.

Winiefred weet raad

  • ZELF TINCTUUR MAKEN

Met rode zonnehoed geraak je de winter door zonder veel gesnotter. Zo maak je zelf je echinaceatinctuur! Neem de bloemen, bladeren en wortel van 5 echinaceaplanten en snij in stukken. Doe alles in een bokaal met 1 kilo honing en 1/2 liter alcohol van 60°. Laat 3 weken rusten. Zeef en je tinctuur is klaar. Innemen met wat water.

Beestig goed

Met het aftreksel van echinacea kan je de pijn van insectenbeten en -steken verlichten.

Volksweetjes

Al eeuwenlang gebruiken de Sioux-indianen het sap van de rode zonnehoed om etterende wonden te genezen. Had een indianenkind zich bezeerd, dan legde de moeder gekneusde bladeren op de kwetsuur. Een zere keel of een abces? Knabbelen op een echinaceawortel! De Pawnee-indianen gebruiten het ook als antigif bij slangenbeten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen