MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Romanesco - Groene torentjesbloemkool

14032 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

romanesco.jpg

Wetenschappelijke naam

Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis

Nederlandse naam Romanesco , Groene torentjesbloemkool, broccoli van Rome

Familie

Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)

Indeling

Koolgewassen

Herkomst

 

Algemeen

Apart maar heel decoratief van vorm. Romanesco lijkt op bloemkool en broccoli maar is nog specialer van vorm door de torentjes die gevormd worden. Zoals bij bloemkool en broccoli gaat het om de eetbare bloemstengel met nog niet ontwikkelde bloemknoppen. Deze koolsoort is nog vrij recent (in Nederland in 1976 geïntroduceerd) wordt nog niet echt op grote schaal geteeld. De smaak is heerlijk en uiteraard kan je met de 'torentjes' mooi garneren.

Teelt

De teelt is vergelijkbaar met de herfstteelt van de bloemkool. Half mei- half juni zaaien in bakjes of in volle grond. In de zomer (juli) uitplanten. Oogsten kan in oktober-november. Opgelet zorg er bij de teelt voor dat de kool afgedekt blijft van licht, anders verkleurt deze rood.

Romanesco vraagt een voedselrijke grond en veel vocht.  De bodem moet een goede structuur hebben en goed doorlatend zijn.  De planten zijn vooral gevoelig voor droogte. De teelt neemt behoorlijk wat ruimte in waardoor de opbrengst in verhouding laag blijft. -Zet de plantjes diep genoeg om omvallen en uitdrogen te voorkomen. Goed aandrukken. Eventueel de planten aanaarden. Gebruik koolkragen rond het plantgoed of dek het perceel af met vliesdoek. -Oogsten doe je door de stam met een scherp mes onder de eerste ring met bladeren af te snijden. Als het bloemhoofdjes in de midden goed gevormd is kan je oogsten. Hierna zullen zich nog zijscheuten vormen die ook kunnen geoogst worden.

Enkele tips:

 • vruchtwisseling is van groot belang bij de teelt van kolen.
 • zorg voor gezond plantgoed
 • dompel het plantgoed eventueel in een heermoesaftreksel.
 • vermeng kalk onder de grond alvorens uit te planten.
 • op vochtige slempgevoelige grond kun je beter kolen telen op verhoogde bedden.
 • niet uitplanten in koude grond -plant geurende kruiden in de buurt van kolen. Hierdoor worden schadelijke insecten misleid. Hyssop bijvoorbeeld zou het koolwitje meer aantrekken dan de kolen in de buurt. Selder naast bloemkool planten zou het koolwitje afweren.
 • zet geen tomaten, stokbonen of aardbeien in de buurt van kolen.
 • na de oogst geen plantenresten laten staan.
 • u kan de jonge planten ook in bodemloze potten planten die gevuld worden met een potgrond waaraan kalk is toegevoegd.
 • laat ook geen planten of onkruiden in de buurt van kolen groeien die tot de kruisbloemfamilie behoren: koolzaad, gele mosterd, veldkers, pinksterbloem, judaspenning, herderstasje. Sommige van deze planten worden ook als groenbemester gebruikt! Gebruik deze dus niet op het perceel waar je kolen gaat telen.
   

Ziektes

Bij koolgewassen kan vooral knolziekte voor problemen zorgen. Dit kan je voorkomen door vruchtwisseling toe te passen en zeker zo'n 4 jaar te wachten vooraleer opnieuw kolen op hetzelde perceel te telen. *Koolvlieg kan je vermijden door de jonge planten af te dekken met bvb vliesdoek, of door koolkragen rond de planten aan te brengen. *Koolgalmug. kan je vermijden door vruchtwisseling toe te passen, natuurlijke vijanden inzetten of bijvoorbeeld selderie en tomaten tussen de kolen tre planten. *Slakken

 

 

Bewaren

In de ijskast kan je een kool maximaal 2- 5 dagen  bewaren. Romanesco is een groente om vers te eten, bederft snel.  Romanesco kan je stomen of in heel weinig water koken (gedurende een drietal minuten) of stoven in olijfolie. Om in te vriezen verdeel je de romanesco in roosjes en schil je de stelen en snijze in stukjes (4cm), dan blancheren gedurende zo'n drie minuten.

Lees ook :bewaargids voor groenten en fruit.

Recepten

Recepten met romanesco

Extra tip

Je kan de (hinderende) geur van kolen tijdens het koken min of meer ongedaan maken door een stukje geroosterd brood of een beschuit bij het kookvocht te doen.

De typische koolsmaak ontlenen de kolen aan de glucosinolaten, dit zijn zwavelbevattende esters (glycosiden) die zich kunnen splitsen in een aglycon (mosterdolie), glucose en zwavelzuur.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen