MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Roodborstje is vogel van het jaar

555 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Roodborstje is vogel van het jaar 2007


 

Het roodborstje is de vogel van het jaar 2007. Dat liet Vogelbescherming Vlaanderen woensdag weten. De torenvalk staat op de tweede plaats, de groene specht moet zich tevreden stellen met een derde stek. Vogelbescherming Vlaanderen schreef op 1 oktober vorig jaar verkiezingen uit. Iedereen kon tot 16 november zijn favoriete vogel kiezen uit een lijstje van twintig bekende en iets minder bekende Europese soorten. Roodborstjes komen in allerlei biotopen voor: bossen, parken, tuinen en niet al te open landbouwgebieden met verspreide bosjes en houtkanten.

roodborstje.jpg

Het roodborstje haalde het met verve. Het bekende zangvogeltje kreeg 16,24 pct van de stemmen, ruim meer dan de torenvalk (10,41 pct) en de groene specht (9,97 pct). Roodborstjes zijn insecteneters die zich vooral voeden met allerlei op de grond levende kevers, larven en spinnetjes. In tuinen houden ze nauwlettend de activiteiten van de mensen in de gaten.

Vervolledigen de top-10: putter (7,23 pct), grote bonte specht (7,06 pct), ransuil (6,35 pct), spreeuw (6,26 pct), bijeneter (6 pct), sperwer (4,76 pct), merel (4,41 pct). Vogelbescherming Vlaanderen zal de verkiezing volgend jaar herhalen, dan zonder het roodborstje in de selectie uiteraard.

Bron: Belga

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen