MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Roodlof

888 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

  clip_image001(15).jpg

Wetenschappelijke naam

Cichorium intybus var. foliosum

Familie

Asteraceae (Komposietenfamilie)

Indeling

Bladgewassen

Herkomst

Stamt af van de wilde cichorei die voorkomt in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Radicchio wordt vooral in Noord-Italië verbouwd.

Algemeen

Als gewas nog niet zo bekend bij ons maar vooral in Italië geliefd. Het stamt net als witloof af van de wilde cichorei. De roodgekleurde blaadjes worden in de keuken meer en meer toegepast, ook omwille van het decoratieve element.

Roodlof wordt vooral rauw geconsumeerd, in salades bijvoorbeeld met een vinaigrette. Het kan echter ook gestoofd of gegrild worden of gebakken in de pan. De blaadjes kunnen ook gebruikt worden om er aperitiefhapjes in te serveren.

Teelt

Radicchio is een nateelt. Ga niet te vroeg van start want de planten zijn schietgevoelig voor te koude temperaturen

Voor de teelt onderscheiden we 2 soorten:

Roodlof van Chioggia vanaf half juni ter plaatse zaaien. In rijen die 30cm uit elkaar liggen. De planten uitdunnen op ongeveer 30cm uit elkaar. Oogsten kan vanaf september door de plant boven de grond af te snijden.

Roodlof van Verona vanaf half juni ter plaatse zaaien. In rijen die 30cm uit elkaar liggen. De planten uitdunnen op ongeveer 20cm uit elkaar. Deze plant geeft geen oogstbaar product meer voor de winter maar kan blijven overwinteren in de tuin waarbij het loof kapot vriest en na de winter opnieuw uitloopt en kleine rode kropjes vormt. Dek de wortels wel wat af met stro. Ofwel kunnen de wortels ingetafeld worden zoals bij witloof. Deze winterradicchio is minder bitter van smaak omdat de bitterstoffen door de vorst worden afgebroken.

Roodlof groeit op elke voedzame tuingrond. Voor de wortels is het noodzakelijk dat de grond goed losgemaakt is. Hou het perceel onkruidvrij.

Bewaren

Enkele weken in de koelkast.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen