MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Roos

571 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Roos

Wie dacht dat rozen alleen maar mooi konden wezen, heeft het grondig mis. Zo lopen de bottels, die de struiken ons elke hefst weer cadeau doen, over van de vitamine C. Bovendien gaat zo'n kopje rozenbottelthee of een boterhammetje met botteljam er altijd wel in. Gezond én lekker, zo blijkt. Niet alleen de bottels, maar ook de rozen zelf kunnen zowel op medicinaal als culinair vlak wat betekenen voor jou. Ontdek 'la vie en rose' met de roos.

Namen noemen

Tijd voor een vleuge romantiek met de roos. Haast niemand blijft ongevoelig voor de zachte geur en elegante vorm van deze delicate bloem. Toch zijn het voornamelijk de minder mooie maar wel zeer voedzame bottels die ons interesseren. Winiefred koos in het bijzonder voor de bottels van de Rosa Canina of hondsroos. In de tijd van de Romeinen werd deze roos gebruikt om een beet van een dolle hond te genezen, vandaar dus de naam. het is een wilde rozensoort die je al wel eens ziet langs wegen en vooral in heggen. Daarom wordt ze ook wel eens haagroos genoemd. Ook de bottels hebben van het volk allerlei namen gekregen: hagebottel, hanekul, jupe en klokske zijn alvast enkele voorbeelden. Andere nuttige rozen met speciale eigenschappen zijn de Franse roos (R. gallica officinalis), de Damascener roos (R. damascena), de egelantier (R. rubiginosa) en de Provenceroos (R. centifolia).

Gezond met paardebloem

  • BOTTELS

Al vroeg had men ontdekt dat rozenbottels lekker smaken. Pas in de Tweede Wereldoorlog kwam men ook te weten dat men samen met de rozenbottels een flinke dosis vitamine C naar binnen werkte. Rozenbottels, vooral die van de hondsroos, hebben een vitaminegehalte dat heel wat hoger is dan dat van sinaasappelsap. Het is een natuurlijke vitamine die zeer goed wordt opgenomen door het organisme. Daarom is het medicinaal gebruik van rozenbottels aan te raden voor alle aandoeningen die te wijten zijn aan een tekort aan een vitamine C. Zo werd het vroeger ingezet bij scheurbuik, juist omwille van dat vitaminegehalte. Wie zijn dieet dus op een natuurlijke en aangename manier wil verrijken met vitamine C, doet er goed aan regelmatig rozenbottelthee te drinken. Laat 1 eetlepel van de gedroogde vrucht gedurende 10 minuten in 3 kopjes water koken. De vitaminen gaan bij het koken over in het water en worden door de warmte niet vernietigd. Kant en klare theezakjes zijn uiteraard ook in de winkel te koop. Naast thee worden de bottels ook tot siroop, jam of vruchtendrank verwerkt. In Duitsland en Zwitserland raadt men een rozenbottelkuur aan bij herfstmoeiheid. Rozenbottels vormen ook een bloedzuiverend en een uine uitdrijvend middel. Gebruik ze bij nier- en blaasproblemen en bij reuma.

  • BLOEMBLAADJES

De olie die gewonnen wordt uit de intens geurende bloemblaadjes van onder meer de damascusroos, die Franse roos en de egelantier wordt gebruikt in de aromatherapie. Vooral vrouwen die te kampen hebben met een depressie, spanningen en onzekerheid vinden troost bij de geur van de olie. Rozenwater vormt een uitstekende lotion voor de vermoeide huid.

Winiefred weet raad

  • VERDRIET

Voel je je verdrietig? Doe 2 druppels pure rozenolie in je badwater en je ziet het leven terug door een roze bril.

Beestig goed

Vuile oogjes bij hond en poes reinigt je in alle zachtheid met rozenwater.

Volksweetjes

De roos is onlosmakelijk verbonden met de liefde en romantiek. Een grote bos rode rozen geef je dan ook meestal niet zonder enige bijbedoeling. De zinnenstrelende geur van rozen zou de geliefden trouwens helpen om in de juiste stemming te geraken. het kalmerend parfum vermindert immers de remmingen. Wie bovendien enkele rozenblaadjes in zijn sla vindt, weet alvast hoe laat het is.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen