MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Rosa-hybriden : potroosjes

17045 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

Een gevoel van nostalgie ontstaat bij het zien van miniatuurroosjes in zachtroze, witte, lichtrode en knalrode tinten. Met hun kleine bloemen op dunne fragiele steeltjes en bijpassende miniatuurblaadjes, lijken ze net ontsnapt uit een oude Sissi-film. De miniatuurroosjes, beter bekend onder de naam potroosjes, zijn jaarrond beschikbaar. Tijdens de zomermaanden zorgen ze voor kleur in potten en bloembakken maar naar het eindejaar toe zorgen ze vooral voor een feestelijk accent op de eetkamertafel of salontafel. Wie er zelf niet een bestemming voor heeft, moet weten dat het daarenboven prima cadeauplantjes zijn.

Rozen zijn van nature zomerbloeiers en dat blijft natuurlijk ook zo. Maar dankzij nieuwe rassen en ondermeer gewasbelichting weten kwekers de kwaliteit van de potrozen op een constant hoog niveau te houden. Natuurlijk met maar een doel: zoveel mogelijk klanten zo lang mogelijk laten genieten van de vrolijke kleuren en vormen van potrozen, ongeacht het jaargetijde. Er wordt continu gewerkt aan de verbetering van de teelttechniek en de samenstelling van het assortiment.

De teelt van potroosjes is behoorlijk arbeidsintensief. Vooral het knippen, plukken en steken van de stekken vraagt veel werk. De laatste jaren is dit echter veel vereenvoudigd door de toenemende automatisering. Omdat de teelt ook onderhevig is aan verscheidene ziektes en problemen, is alertheid geboden en moet regelmatig gecontroleerd worden. Voeg daarbij het feit dat de planten moeten 'geremd' worden, de groei en bloei uniform moet zijn en het wordt duidelijk dat niet zomaar iedereen zich geroepen voelt om met deze teelt te starten. Massaproductie heeft daarenboven ook zijn invloed op de prijs gehad. In het begin waren potroosjes nog een 'luxeproduct', maar nu zijn ze voor iedereen betaalbaar geworden.

Potrozen worden vooral in landen zoals Nederland, Duitsland en Denemarken geteeld. De teeltduur in het voorjaar en zomer bedraagt negen weken. Vanaf september wordt de teeltperiode langer en loopt in de donkere wintermaanden op tot veertien weken. Tijdens deze donkere periodes is het ook nodig om te werken met kunstlicht (assimilatiebelichting) om bloei te krijgen.

Dat ze zo populair zijn hebben potroosjes vooral te danken aan het feit dat ze in een zeer gevarieerd kleurengamma beschikbaar zijn enook in diverse groottes: gaande van echte miniplantjes tot exemplaren met een hoogte van zo’n 30cm. Er zijn zoveel diverse soorten dat men niet de moeite heeft genomen om de verschillende soorten allemaal een aparte naam te geven. Het merendeel wordt gewoon gemengd of op kleur verhandeld. De kleuren rood, roze en oranje zijn favoriet, maar ook geel en wit doen het goed.

De rassen die op naam worden verhandeld maken deel uit van bekende series zoals de ‘Parade’-rassen,  en de ‘Patio-Hit’- en ‘Festival’-serie of de ‘Kordana’-serie. Door de grote variatie in vorm en kleur zijn ze ook zeer veelzijdig. Ze kunnen zowel indoor als outdoor worden toegepast. Buiten in potten en bloembakken, maar ook in bloemperken, zorgen ze voor kleur van mei tot de eerste vorstperiode.


Tips voor binnen:

 • een zo licht mogelijke standplaats.
 • regelmatig (elke dag!) water geven en zorgen dat overtollig water kan afvloeien.
 • vermijd tocht omdat deze de planten uitdroogt en slecht is voor de bloemknoppen of de vorming van bloemknoppen.
 • zet ze niet in de buurt van een warmtebron of boven een radiator (uitdrogen!)
 • verwijder uitgebloeide bloemknoppen met een draai of knip ze gewoon weg.
 • na de bloei kun je de rozen terugsnoeien. Hierdoor zullen ze nieuwe bloemknoppen ontwikkelen op voorwaarde dat ze voldoende licht krijgen van het voorjaar tot de nazomer.
 • na de bloei kunnen ze in volle grond buiten worden uitgeplant maar dit doe je best vóór het einde van augustus.
 • na het uitplanten moeten de rozen voldoende water krijgen.
 • de meeste potroosjes zullen wel overwinteren en bloeien als ze tijdig zijn geplant maar het resultaat kan ook tegenvallen. Uiteindelijk zijn deze roosjes niet echt tuinrozen maar zijn ze vooral ontwikkeld voor gebruik in de huiskamer of voor bloembakken in de zomer. De plantjes zullen er ook anders uitzien; zowel bloemen, bladeren als stelen zullen groter worden. Sommige zijn winterhard en kunnen rond februari weer in de huiskamer in bloei getrokken worden.


Tips voor buiten:

 • in warme, zonnige periodes moeten ze regelmatig water krijgen.
 • zorg voor een goede drainage want het overtollige water moet steeds kunnen afgevoerd worden.
 • koop de plantjes bij juiste rijpheid: wanneer één of twee knoppen geopend zijn.
   

KLIK HIER voor de verzorgingsfiche

 

GOED OM WETEN

De Engelse tuinhandelaar R. Sweet bracht de eerste 'liliputter-roos' omstreeks 1810 naar Engeland. Hij had de plant uit een botanische tuin van het eiland Mauritius in de Indische Oceaan meegenomen.

De teelt van potroosjes startte op kleine schaal in 1965 toen een zekere Svend Jensen (een Deens tuinbouwkundige) drie miniatuursoorten roosjes vond in een catalogus. Hij bestelde deze en begon hiermee de teelt van zo’n 10.000 potroosjes in zijn kwekerij in Kolding (Jutland). Stilaan nam de productie toe tot zo’n 300.000 stuks/jaar op het einde van de jaren zestig. De echte expansie kwam er pas in de jaren tachtig toen er verschillende kwekers bijkwamen die nog betere soorten ontwikkelden. Kunstlicht maakte het toen ook mogelijk om jaarrond te gaan telen. Met de ontwikkeling van de Parade-soorten op het einde van de jaren tachtig door de Deense kweker Poulsen (Poulsen Roser A/S) werd de productie en de kwaliteit van de potroos nog groter en beter.


TOP 10 VAN DE MEEST POPULAIRE MINIPLANTJES:

 1. Kalanchoë
 2. Rose
 3. Euphorbia pulcherrima (poinsettia)
 4. Cyclamen
 5. Begonia
 6. Campanula
 7. Phalaenopsis (orchidee)
 8. Exacum affine
 9. Saintpaulia
 10. Oxalis

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen