MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Rosmarinus officinalis 'Prostratus' - Kruipende rozemarijn

2257 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
rosmarinus prostratus.jpg

Naam

 Rosmarinus officinalis 'Prostratus'

Nederlandse naam

 Kruipende rozemarijn

Familie

 Lamiaceae

Herkomst

 Middellandse- zeegebied

Zaaien/vermeerderen

 In augustus stekken nemen. Overwinter de jonge  stekken op een vorstvrije plaats.

Hoogte

 maximaal 30-40 m  Groeit breed uit.

Bloeitijd

 Paarsblauwe bloemen. Bloeit vroeg in het voorjaar.

Algemene kenmerken

 Wintergroene struik met korte naaldachtige,  aromatische bladeren. Ze hebben een glimmende  donkergroene bovenkant en een lichtgroene  onderkant.  'Prostratus' is een lage soort met een kruipende groeiwijze.  Geschikt om toe te passen in bloembakken, hangmanden of  hogere potten.

 Het Latijnse Rosmarinus betekent zoveel als 'dauw van  de zee'. Rozemarijn is een typische plant uit de kust-  gebieden van de Middellandse Zee.

 SNOEIEN:  Net als lavendel kan rozemarijn met ouder worden  verhouten en open vallen.  Daarom moet de plant regelmatig gesnoeid worden.  Om vorstschade te vermijden snoei je best in het  voorjaar (maart). Snoei niet te diep en zeker niet tot  op het kale hout.

Standplaats/ habitat

 Zonnige plek in goed doorlatende grond.  Liefst geen te zure grond.  Op een tochtige en koude plaats heeft de plant in  de winter bescherming nodig.  Kan ook in potten worden gebruikt.

Keuken

 Bij gegrild vlees, vooral lam en schaaldieren,  stoofschotels.  Maar ook bij zoete gerechten zoals in gelei, jam,  gebak.  In bouquet garni.

Gebruik

 Wordt toegepast in massageoliën en eau de toilette  en ook in tandpasta's.  Heeft een antiseptische werking en tegen ontstekingen  Bij reuma en spierklachten.  De etherische olie, oleum rosmarini, heeft een bloed-  stuwende en aderverwijdende werking.

rosmarinus prostratus bloem.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen