MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Rozemarijn

748 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Rozemarijn

Met rozemarijn breng je de zuiderse zon in je keuken én in je leven. Inderdaad, dit Provencaalse kruid heeft de reputatie futloze mensen weer wat meer energie te geven. Net als je culinaire bereidingen krijg je zelf dus wat meer pit dankzij een zuinig gedoseerd snuifje rozemarijn.

Namen noemen

Rozemarijn behoort tot de familie van de lipbloemigen (Libiatae) en wordt door de plantkundigen Rosmarinus officinalis genoemd. Het eerste deel van de naam is afkomstig van ros marinus wat dauw van de zee betekent. Officinalis kan je vrij vertalen als kruid voor de apotheek. Dat rozemarijn een echt medicinaal talent is, staat dus alvast buiten kijf. Maar ook in de kookpotten weet het kruid zich waar te maken. De blaadjes hebben een pittig en dankbaar parfum. Vandaar dat naar deze geurige smaakmaker ook wel eens wordt verwezen als wierrookkruid.

Gezond met rozemarijn

De reputatie van rozemarijn als heilzaam middel gaat terug tot in de oudheid. Griekse studenten waren er toen al van overtuigd dat dit kruid het geheugen kon sterken. Het was ook een veelvoorkomend ingrediënt van jeugdelixirs. Maar deze plant kreeg nog andere eigenschappen toebedeeld. Zo benutte men rozemarijn ook om zich te beschermen tegen de pest. Deze toepassing was te danken aan de ontsmettende werking. Vandaag gebruikt men dit kruid voornamelijk als een versterkend en stimulerend middel en is het onder meer aan te raden bij vermoeidheid en hoofdpijn. Volgens kruidendeskundige J. Gerard (16e eeuw) is rozemarijn een kruid 'dat het hart troost en vrolijk maakt'. Maak een oppeppend infuus door 20 gram van dit kruid te overgieten met 1 liter heet water.

Zowel inwendig (thee) als uitwendig (lotion en olie) kan je rozemarijn gebruiken om de bloedcirculatie te bevorderen. Bovendien stimuleert dit kruid de werking van de lever en de gal. Ook de spijsvertering vaart er goed bij. Een rozemarijninfuus vermindert winderigheid en mildert krampen. En of dit allemaal nog niet genoeg is, helpt het eveneens bij jicht en reuma. Pijnlijke gewrichten ondervinden baat bij rozemarijnzalf of een warm bad met enkele druppels rozemarijnolie. Een tip waar ook sportlui baat bij ondervinden.

Let op: medicinaal geen rozemarijn gebruiken in geval van zwangerschap, hoge bloeddruk of epilepsie.

Winiefred weet raad

  • HOOFDROOS

Wie last heeft van hoofdroos moest zijn haar spoelen met het aftreksel van rozemarijn.

  • VETTE HUID

Koude rozemarijnthee doet het goed als lotion voor de vette huid.

Beestig goed

De heerlijke honing van Narbonne hebben we te danken aan de Zuid-Franse bijtjes die de bloemen van de welriekende rozemarijn bezoeken.

Volksweetjes

Het verhaal gaat dat Elisabeth van Hongarije (14e eeuw) haar titel van koningin te danken had aan rozemarijn. Gezien haar respectabele leeftijd ging ze gebukt onder enkele ouderdomskwalen zoals jicht. Van een oude monnik, die het op zijn beurt zogezegd van een engel wist, kreeg de oude dame een 'jeugddrankje' op basis van onder meer rozemarijn. Zo lukt het haar toch nog een veel jongere man te strikken: de koning van Polen. Dat drankje is later bekend geworden als 'Koningin van Hongarije-water', een brouwsel waar trouwens nog vele vrouwen na haar heil hebben in gezocht.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen