MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Rozen, een eenvoudige indeling

1629 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Rozen, een eenvoudige indelingBOTANISCHE ROZELAARS

Dit zijn wilde rozen zoals ze in de natuur voorkomen, bijvoorbeelde de duinroos (Rosa pimpinellifolia), de rimpelroos (Rosa rugosa), de hondsroos (Rosa canina) en de egelantier (Rosa rubiginosa). Zij kunnen heel fraai zijn in heemtuinen.


OUDE ROZEN

albarozen, centifoliarozen, mosrozen... Het zijn veredelingen uit de Middeleeuwen tot halfweg de 19de eeuw. Zoals de wilde rozen bloeiden ze niet of haast niet door. Daarnaast zijn er oude rozen die wel herbloeien. Het zijn de zogenaamde remonterende rozen. De remontanthybriden behoren ertoe, de bourbonrozen en de noisetterozen.


DOORBLOEIENDE ROZELAARS

Op het einde van de 19de eeuw werden Europese rozen gekruist met niet-winterharde doorbloeiende Chinese rozen. Dat leidde tot perfect doorbloeiende rozelaars zoals de grootbloemige Theehybriden, en de trosrozelaars: Polyantha's en Floribunda's. Het zijn deze rozen die vooral voor perken werden gebruikt en decennia lang de tuin beheersten. Voor veel mensen doen ze een beetje artificieel aan. Er bestaan ook een aantl doorbloeiende heesterrozen. De vele rozenkruisingen die vanaf ong. 1850 ontstonden, hadden veelal mooie bloemen, maar een zwakke groei. Rozen werden in die tijd gestekt. Omstreeks 1900 ontdekten kwekers dat zwakke rozen meer groeikracht kregen als ze op een andere, sterke ('wilde') roos werden geënt. Deze methode is sindsdien gebruikelijk.


MOSCHATAHYBRIDEN

Deze rozelaars ontstonden tussen beide wereldoorlogen van de vorige eeuw. Het zijn vlot doorbloeiende, ongedwongen groeiende rozelaars die steeds meer succes hebben. De Vlaamse veredelaar Louis Lens heeft er tientallen veredeld.


AUSTINROZEN

De 'Austinrozen', zijn naar hun veredelaar David Austin genoemd. Het zijn infeite namaak oude rozen. Ze hebben alle eigenschappen van de oude rozen: magnifieke bloemen in subtiele tinten en een heerlijk parfum. Ze zijn volkomen doorbloeiend en erg in de mode. Niet alle soorten voldoen echter in ons klimaat.


STAMROZELAARS EN TREURROZEN

Een stamroos is een hoog (ongeveer 1,10 tot 1,20m) op een stevige onderstam geoculeerde perkroos. Halfstamrozen zijn geoculeerd op een hoogte russen 0,6 en 0,8m. Bij een treurrozelaar werd een klimroos op een ongeveer 1,4 tot 1,6m hoge onderstam geoculeerd.


KLIMROZEN

Ze kunnen onderverdeeld worden in klimmers met stijve takken en liaanrozelaars die erg lange en soepele ranken vormen. Tot de eerste behoren de zogenaamde Climbing-cultivars. Tot de tweede categorie de 'ramblers'.


BODEMBEDEKKENDE ROZEN

Een roos is bodembedekkend wanneer ze haar ranken plat op de grond legt of terug naar de grond buigt en op die manier een dicht struikgewas vormt dat onkruid verstikt. Er zijn vele vormen en de groep is niet eenvoudig af te bakenen.

 

Bron: Elke tuin verdient een roos - Ivo Pauwels / Vlam-Brochure

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen