MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Rozen snoeien

7406 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

WAAROM SNOEIEN ?

Om een elegante vorm en overvloedig bloemplezier te hebben kunnen we de rozen best snoeien. Daardoor gaan we onze planten levenskrachtiger maken. We zorgen ervoor dat ze steeds verjongen wat leidt tot een langere levensduur en meer bloemen bij onze rozelaars. 

rozen_snoeien.jpg

 

ENKELE BASISREGELS

Bij het snoeien moeten we rekening houden met een aantal basisprincipes:

  • Het verwijderen van alle dode en verdorde takken
  • Daar het hart van de plant licht en lucht nodig heeft gaan we ervoor zorgen dat alle takken die naar binnen groeien verwijderd worden
  • Scheuten die elkaar kruisen of tegen elkaar wrijven gaan we ook wegknippen.
  • Evenwijdige takken, die te dicht bij elkaar staan, mogen verwijderd worden.
     

Wanneer dit uitgevoerd is, zullen we merken dat onze plant er al heel wat beter uitziet en toch zijn vorm en structuur bewaard heeft wat heel belangrijk is. 

WANNEER SNOEIEN

Bij normale weersomstandigheden kan men het best snoeien in maart. Net voor de knoppen of ogen beginnen te zwellen en wanneer de strengste winterkou voorbij is. Dit is enkel geldig voor alle her- of doorbloeiende soorten (trosrozen, theehybriden, David Austin-Rozen, Moschatahybriden, herbloeiende klimrozen, herbloeiende oude struikrozen, …) Eénmaal bloeiende soorten (meestal oude heesterrozen en oude klimrozen) worden onmiddellijk na de bloei gesnoeid, dit is meestal juli. Deze rozen bloeien op meerjarig hout.

WAT ZIJN OGEN BIJ ROZEN ?

Een oog is een jonge of beginnende groeiknop die zich in een bladoksel bevindt. In de winter is dit niet meer dan een speldeknopje op een stengel, Oog waaruit zich in het voorjaar een nieuwe scheut kan ontwikkelen.  Onder dit oog zien we in de winter steeds een fijn lijntje wat het lidteken van het afgevallen blad is.   

HOE EN WAARMEE KNIPPEN ?

We gebruiken een stevige en scherpe snoeischaar om de stengel glad en zonder rafelige randen af te snijden. We knippen altijd een kleine centimeter boven een oog die naar buiten gericht is, zodat de nieuwe scheut naar buiten groeit en het hart van de plant open blijft. We laten de snede vanaf de knop schuin aflopen zodat het water kan wegvloeien van het oog.

HET SNOEIEN VAN PAS GEPLANTE ROZEN MET BLOTE WORTEL

Rozelaars die tussen november en april met blote wortel worden aangeplant worden het best in maart-april gesnoeid. Dit geldt niet alleen voor perkrozen maar ook voor klim-, liaan-, heester-, bodembedekkende, .. rozen Het snoeien gebeurt op 3 à 4 of 5 ogen boven de grond en boven een oog die naar buiten gericht is. Dit is nodig om vanaf de start een mooi vertakte plant te verkrijgen.

DE SNOEI VAN PERKROZEN : THEEHYBRIDEN EN TROSROZEN

Theehybriden en trosrozen worden meestal in perken aangeplant. Om deze perken in de winter een fraai uitzicht te geven is het aan te bevelen om ze na het vallen van het blad in te korten tot 50-60 cm. Dit belet dat hogere variëteiten in de winter heen en weer gaan schudden wat de stabiliteit van de plant benadeeld. In het voorjaar gaan we de zwaardere takken terugsnoeien tot 3 à 4 of 5 ogen boven de grond. De zwakkere snijden we weg. We zorgen er steeds voor dat we ongeveer een vijftal takken overhouden. Indien we moschatahybriden en/of David Austin Rozen gebruiken in perken, kunnen we ze best terugsnoeien op een 20 à 40 cm. boven de grond.

STAMROZEN WORDEN OOK GESNOEID

Stamrozen zijn meestal theehybriden of trosrozen die op een onderstam werden geoculeerd. De wijze van snoeien is dezelfde als hierboven beschreven maar wel iets langer. 

TREURROZEN

Zodra er voldoende jonge scheuten op de plant staan kunnen we starten met het wegknippen van een aantal oude takken tot op 3 à 4 ogen. De andere helft van de takken blijven staan en worden gehalveerd..  

MINIATUURROZEN

Deze worden op bijna dezelfde manier gesnoeid als theehybriden en trosrozen. Nadat de zwakke scheuten verwijdert zijn, worden de overige takken matig teruggesnoeid op 4 à 5 ogen boven de grond. We houden hierbij een 4 à 6 takken over symmetrisch verdeeld over de plant.  

HEESTERROZEN

(Moschatahybriden, David Austin rozen, moderne doorbloeiende heersterrozen) Na het toepassen van de basisregels kunnen we deze rozen tot 2/3 of 1/2  terugsnoeien.  

KLIMROZEN

Klimrozen hoeven de eerste 2-3 jaar niet te worden gesnoeid. Ramblerrozen moeten niet of weinig worden gesnoeid. Enkele oudere stengels kunnen na een aantal jaren wat worden ingekort. Bij klimrozen worden de hoofdtakken zoveel mogelijk behouden. Een 5 à 7 hoofdtakken zijn voldoende, volgens de ruimte die beschikbaar is. De zijtakken worden ingesnoeid op 4 à 5 ogen . De hoofdtakken en nieuwe scheuten worden het best waaiervormig aangeboden wat de groei van de zijscheuten stimuleert waarop dan de bloemen komen.  

WEGSNOEIEN VAN UITGEBLOEIDE BLOEMEN

Het is aan te raden de uitgebloeide bloemen van her- of doorbloeiende soorten weg te snijden anders gaan de rozen te vlug over in bottel- of vruchtvorming wat de herbloei afremt. De bloemen worden afgeknipt tot boven het eerste echte bladoksel waar een oog in zit. Daaruit komt dan een nieuwe scheut die eindigt op een bloem.

WILDE SCHEUTEN

Rozen worden op een onderstam geënt. Soms groeien er 'wilde scheuten' uit plekken onder de oculatie. Deze moeten volledig worden verwijderd omdat ze de plant onnodig uitputten. U kan de wilde scheuten makkelijk herkennen omdat zowel de stekels als de bladeren duidelijk verschillen van de andere delen van de struik.

Auteur: Rudy Velle - Lens-roses - www.lens-roses.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen